Statul roman este singurul creditor al Rafo care nu a obtinut banii pe creantele de dinainte de octombrie 2000, in valoare totala de peste 200 milioane dolari, a declarat, ieri, Marin Anton, manager general la Rafo.
"Rafo si CalderA au facut c
Statul roman este singurul creditor al Rafo care nu a obtinut banii pe creantele de dinainte de octombrie 2000, in valoare totala de peste 200 milioane dolari, a declarat, ieri, Marin Anton, manager general la Rafo.
"Rafo si CalderA au facut cerere la ministrul Finantelor Publice prin care si-au exprimat dorinta de a plati aceasta creanta. Nu s-a gasit inca o solutie si nu s-a primit un raspuns oficial in acest sens. Statul este singurul care nu si-a luat banii", a precizat Anton.
Datoria istorica a Rafo catre statul roman este de 6.400 miliarde lei vechi (circa 210 milioane dolari), fara penalitati si majorari de intarziere, "pe care noi nu le recunoastem", a explicat managerul general al rafinariei.
"Ultima cerere de plata catre buget dateaza din 11 noiembrie 2005. Nu am primit inca nici un raspuns. Am avut intrevederi cu ministrul de resort, Sebastian Vladescu, prin care s-a dorit in primul rand clarificarea situatiei. Cred ca vom ajunge la o intelegere si cu Ministerul Finantelor Publice, si cu statul roman", a mai spus Anton.
Reprezentantul CalederA International, actualul proprietar al Rafo, Uri Bider, a subliniat ca pentru a detine pachetul majoritar la Rafo trebuie platite toate datoriile, iar datoria catre statul roman poate fi achitata fie prin plata creantei, fie prin achizitionarea actiunilor rezultate din conversia creantei in actiuni.
Saptamana trecuta, CalderA a platit companiei Petrom, "intr-o singura zi", datoria de 44 milioane dolari.
Datoria totala a Rafo catre creditori se ridica la 16.000 miliarde lei vechi, in prezent mai fiind de plata numai datoria de peste 6.000 miliarde lei vechi catre statul roman.
Conducerea companiei CalderA considera ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are toate argumentele necesare pentru efectuarea novatiei contractului de privatizare a Rafo Onesti, prin schimbarea debitorului Balkan Petroleum cu CalderA International BVB.
"Demersurile dintre BkP si CalderA au fost rezolvate si a fost incheiat un protocol si, de asemenea, am facut toate demersurile pentru a avea un nou contract de novatie. Argumentele ca acest contract de novatie cu AVAS sa fie incheiat sunt reprezentate de situatia financiara contabila a Rafo, rezultata din bilantul contabil pentru 2005 si primele cinci luni din 2006, de plata catre toti creditorii privati a creantelor de dinainte de octombrie 2005 si de platile realizate la bugetul de stat si ceilalti furnizori de servicii si echipamente", a explicat Marian Anton.
Rafo SA a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit operational de 4 milioane dolari, dublu fata de 2004 si reprezentand circa doua treimi din profitul operational din 2005. Anul trecut, profitul companiei a depasit 6,357 milioane dolari, cu 4,357 milioane de dolari mai mare fata de anul precedent.
Accizele platite statului roman s-au ridicat anul trecut la suma de 432,213 milioane RON, iar in primul trimestru al anului in curs la 70,642 milioane RON, totalul sumelor provenite din taxe, accize si TVA fiind de 700,876 milioane RON in 2005 si de 146,882 milioane RON pe primul trimestru al anului 2006. (Rompres)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.