In ultimii trei ani, piata ipotecara romaneasca s-a mentinut la un nivel constant, cu un volum anual de ipoteci noi de aproape 600 milioane USD. Ofertele ipotecare bine structurate, insotite de dobanzi rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea o "
In ultimii trei ani, piata ipotecara romaneasca s-a mentinut la un nivel constant, cu un volum anual de ipoteci noi de aproape 600 milioane USD. Ofertele ipotecare bine structurate, insotite de dobanzi rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea o "explozie" pe piata, deoarece Romania este profund afectata de problema accesibilitatii financiare a locuirii. La nivelul actual al preturilor locuintelor si al dobanzilor ipotecare, procentul de populatie care isi poate permite rate ipotecare lunare se situeaza sub 10%. Conform unui studiu realizat de compania de consultanta strategica TASC, bancile de marime medie care adopta o strategie ipotecara de nisa pot schimba insa semnificativ situatia.
"In prezent, bancile romanesti ofera cu precadere produse ipotecare de baza, adresate clientilor cu venituri ridicate. Pentru a-si crea un avantaj competitiv pe piata ipotecara, bancile au la dispozitie mai multe alternative strategice, printre care: credite ipotecare pentru achizitia de locuinte, combinate cu alte servicii relevante, pentru clientii din categoria mediu urban - venituri ridicate si/ sau credite adaptate pentru renovarea locuintei, adresate majoritatii pietei", a declarat Salco Kleerekoper, CEO, TASC.
Adoptarea unei strategii corecte acum, intr-un moment in care notorietatea furnizorilor de credite ipotecare este relativ scazuta (conform unui studiu TASC realizat in 2005, doar 45% din populatia adulta a Romaniei cunoaste un asemenea furnizor), creeaza premizele unor beneficii majore peste cativa ani, cand se preconizeaza ca piata ipotecara se va dezvolta considerabil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.