Oferta americana reprezinta o schimbare surprinzatoare, chiar daca urmareste doar obtinerea sprijinului Rusiei si Chinei in Consiliul de Securitate.

Teheranul a refuzat oferta lansata de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, ca
Oferta americana reprezinta o schimbare surprinzatoare, chiar daca urmareste doar obtinerea sprijinului Rusiei si Chinei in Consiliul de Securitate.

Teheranul a refuzat oferta lansata de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, ca americanii sa intre in negocierile multilaterale cu Iranul privind problema nucleara daca aceasta tara suspenda procesul de imbogatire a uraniului. Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat ieri ca, desi dispusi in principiu la negocieri, iranienii nu vor indeplini conditia ceruta de americani: "Nu vom renunta la dreptul natiunii noastre, nu vom discuta despre aceasta problema. Dar sintem pregatiti sa discutam despre probleme de interes bilateral".

Schimbare de pozitie

Condoleezza Rice anuntase miercuri ca, "imediat ce Iranul va suspenda complet si demonstrabil activitatile de imbogatire a uraniului, Statele Unite vor veni la masa negocierilor". "Acum este momentul sa aflam daca Iranul este serios in privinta negocierilor sau nu", a continuat Rice. Anuntul reprezinta o importanta schimbare in atitudinea Washingtonului, care respingea pina acum negocierile cu un stat inclus pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul. SUA au intrerupt relatiile diplomatice cu Iranul in 1979. Actuala decizie a fost prezentata ca o proba a dorintei americane de a rezolva problema nucleara iraniana pe cale pasnica. Intrebata daca optiunea militara ramine valabila, Condoleezza Rice a declarat ca nici aceasta optiune nu va fi "luata de pe masa", ca ultima varianta.

Pachet compensatoriu

Secretarul de Stat a facut aceasta declaratie inainte de a pleca la intilnirea cu ceilalti ministri de Externe din tarile membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, la care s-au alaturat ministrul de Externe al Germaniei si seful diplomatiei Uniunii Europene. Intilnirea de ieri de la Viena avea scopul de a finaliza o oferta care sa cuprinda compensatii pentru suspendarea programului de imbogatire a uraniului de catre Iran, dar si sanctiuni, in cazul in care Teheranul refuza oferta de negociere. Compensatiile includ un reactor cu apa usoara pentru iranieni si asigurarea furnizarii de combustibil nuclear, astfel incit acestia sa nu mai fie nevoiti sa imbogateasca uraniu. Sanctiunile ar include neacordarea vizelor pentru oficialii iranieni si inghetarea proprietatilor acestora in strainatate, inainte de impunerea sanctiunilor economice.

China se lasa greu Decizia Washingtonului de a propune intrarea in negocierile multilaterale cu Iranul cauta sa asigure sprijinul Chinei si al Rusiei pentru impunerea unor eventuale sanctiuni daca Teheranul nu accepta sa intrerupa imbogatirea uraniului. "S-a ajuns la urmatoarea intelegere: daca Iranul nu accepta aceasta oferta sau accepta si apoi nu actioneaza de buna-credinta, ne intoarcem la Consiliul de Securitate si obtinem o rezolutie", a declarat un oficial american reporterilor de la Washington. Rusia a calificat oferta americana drept "o sansa reala" de rezolvare a problemei nucleare iraniene. "Cerem Iranului sa raspunda constructiv in fata acestei sanse", spune un comunicat al ministerului rus de Externe. Trimisul Chinei la ONU, Wang Guangaya, a salutat si el anuntul, dar a cerut SUA sa "nu impuna preconditii" pentru negocieri. Partenerii europeni, consultati de administratia Bush inainte de anunt, considera propunerea ca un semnal pozitiv care adauga greutate propunerilor redactate la Viena.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.