Radu Stroe a primit miercuri la Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului in noua sa calitate de Secretar General al Guvernului, "un cadou" de la presedintele Traian Basescu: o foaie de hartie pe care era scris ceva. Daca Basescu a tinut
Radu Stroe a primit miercuri la Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului in noua sa calitate de Secretar General al Guvernului, "un cadou" de la presedintele Traian Basescu: o foaie de hartie pe care era scris ceva. Daca Basescu a tinut sa precizeze ca acel cadou nu este secret, Stroe nu a dorit insa sa dezvaluie mai nimic din continutul hartiei. Misterul lasa loc interpretarilor. Unele nefavorabile ministrului liberal, precum faptul ca ar fi santajabil, avand in vedere ca hartia i-a fost inmanata in public. Aceasta in conditiile in care, de la inceputul acestui an, intre cei doi a fost un meci continuu: Stroe l-a criticat insistent pe presedinte pe tema secretizarii proiectelor privind siguranta nationala, iar Basescu l-a catalogat pe liberal drept un ofiter de marina "inapt medical". Liberalul a tinut sa demonteze afirmatiile sefului, precizand ca in anul 1974 Securitatea i-a ridicat definitiv avizul de navigabilitate. Si nu pentru ca ar fi fost inapt, ci pentru ca nu l-a "turnat" pe unul dintre colegii sai. Ar fi de adaugat ca seful statului nu a refuzat investirea lui Stroe ca ministru, asa cum s-a intamplat cu o alta propunere liberala, Victor Paul Dobre. Traian Basescu nu a facut cadou o foaie misterioasa in public pentru prima data, ci pentru a doua oara. De aceasta surpriza a avut parte intai Adrian Nastase, la confruntarea dinaintea turului doi al prezidentialelor in 2004, cand candidatul Basescu i-a oferit niste hartii. (Anca HRIBAN)
Ciocnire intre un "comandant pe nava-amiral" si "un ofiter III inapt medical"
Presedintele Traian Basescu a afirmat, la mijlocul lunii martie, intr-un interviu acordat unui ziar local, publicat pe site-ul Presedintiei, ca liberalul Radu Stroe are un handicap fata de el, fiind "un inapt medical", comparativ cu un comandant de nava. Intrebat ce parere are despre "incrancenarea" lui Radu Stroe, care povesteste ca a fost coleg la Institutul de Marina cu actualul sef al statului, Traian Basescu a afirmat: "Da, dar el a ramas tot un ofiter III inapt medical, iar eu am ajuns comandant pe nava-amiral a Romaniei. E un handicap intre un inapt medical si un comandant de nava. Raman complexele tineretii. Daca va arata uniforma lui, o sa vedeti doar o tresa de ofiter III. Eu mi-am umplut manecile cu toate tresele la care imi dadea dreptul calitatea de absolvent al Institutului de Marina".
"Ce rau v-am facut eu, domnule presedinte?"
Radu Stroe a tinut sa demonteze aceste afirmatii, precizand ca in anul 1974 Securitatea i-a ridicat definitiv avizul de navigabilitate si a trebuit sa se mute de la Constanta la Bucuresti, nu pentru ca ar fi fost inapt, ci pentru ca a fost considerat indezirabil, pentru ca nu l-a "turnat" pe unul dintre colegii sai si pentru ca a fost suspectat ca dorea sa ramana in strainatate. "Deci este o minciuna ideea cu ofiter inapt", a continuat el. "Al doilea neadevar este acela ca am ramas ofiter maritim III. In realitate, am ajuns la rangul de ofiter II, dar, dupa ridicarea avizului de navigatie de catre securitate, nici nu mai aveam cum sa imi iau brevetele", mai spune Radu Stroe, care respinge si al treilea neadevar, acela ca s-ar simti handicapat de tresele lui Traian Basescu si ca ar fi complexat din cauza acelei perioade a vietii sale.
"Niciodata nu m-am simtit frustrat, nu am facut ura si dusmanie fata de securisti, astazi sunt presedintele Comisiei de control SRI si cred ca mai degraba am fost acuzat ca apar SRI decat ca-i acuz pe securisti. Si este adevarat, apar SRI ca institutie, dar nu vreau sa se mai repete ceea ce, de pilda, s-a intamplat cu mine si cu viata mea", a continuat senatorul liberal, revenind in context la legile securitatii de la ultima sedinta a CSAT, fata de care a avut o opozitie publica, el lasand astfel sa se inteleaga ca acesta ar fi un motiv de divergente. Intrebat daca in cariera sa de navigator s-a intersectat vreodata cu Traian Basescu, Radu Stroe a spus ca nu l-a intalnit pe acesta pana in 1991, cand el era director general adjunct in Ministerul Transporturilor, iar Basescu ministru de resort. "Eu nu am motive sa-i port pica lui Traian Basescu, el este primul om care, pentru prima data in viata mea, m-a avansat intr-o functie de conducere, in 1991, eu ii sunt si acum recunoscator pentru lucrul acesta, dar nu inteleg ce are el cu mine, cu viata mea personala", a mai spus el.
"Eu de fapt nu inteleg ce doreste de la mine domnul Basescu. Ce rau v-am facut eu, domnule presedinte? De ce trebuie sa calcati pe langa conduita dreapta si onesta, demna si civilizata, cum ar sta bine unui presedinte al tarii? Nici nu stiu daca as avea nevoie de scuzele dumneavoastra publice, cata vreme acestea presimt ca nu v-ar schimba cu nimic in bine!", mai spunea Stroe. (A.H.)
Radu Stroe, despre continutul hartiei
Domnule ministru, ne puteti spune ce scrie pe foile pe care le-ati primit de la presedintele Basescu? Domnia sa a spus ca nu este vorba despre un secret...
Am primit acest mic cadou de la presedinte, care reprezinta un pasaj dintr-o discutie purtata intr-un cadru care nu era privat. Din continutul foii de hartie pe care am primit-o nu rezulta nimic negativ nici pentru mine, nici pentru presedinte. Din eleganta fata de domnul presedinte, nu fac public textul scrisorii.
Ati spus ca discutia a fost purtata intr-un cadru care nu era privat, deci intr-un cadru public...
V-am spus: fiind vorba despre un cadou, din eleganta fata de presedinte nu va pot prezenta continutul.
Este vorba, cumva, despre sedinta CSAT?
Putea fi orice, inclusiv sedinta CSAT. (A consemnat Ovidiu BANCHES)
Precedentul Nastase
Adrian Nastase a fost prima tinta a atacurilor directe practicate de Traian Basescu in vazul intregii lumi. La final de campanie electorala, liderii de atunci ai Opozitiei si Puterii s-au infruntat public, pe postul national de televiziune. A fost prima si ultima confruntare dintre Nastase si Basescu, primul evitand in mod repetat o dezbatere televizata alaturi de liderul Aliantei PNL-PD. Astfel, in seara zilei de 9 decembrie, cei doi contracandidati au discutat, dupa un desfasurator bine pus la punct de moderator. Au curs intrebarile despre politica externa, atributiile viitorului presedinte, negocierile cu UE, cele privind constituirea unei majoritati parlamentare si chiar pasiunea de vanator a lui Nastase. Intr-o pauza a emisiunii cu pricina, Basescu i-a aratat pisica lui Nastase. Liderul de atunci al Aliantei PNL-PD i-a inmanat sefului PSD un plic, in care se banuieste ca erau date privind o presupusa orientare sexuala a fostului premier. Gestul cu pricina s-a petrecut exact cand Nastase primea sfaturi si incurajari de la membrii staff-urilor lui de campanie. Episodul s-a desfasurat in vazul tuturor sustinatorilor, atat ai lui Nastase, cat si ai lui Basescu prezenti in studioul de la TVR 1. Tactica folosita atunci de Basescu - care l-a avertizat pe Nastase, de fata cu un grup de persoane, ca detine niste posibile informatii care i-ar dauna imaginii - a fost de evidenta intimidare a adversarului. Extrem de interesant ca, dupa ce a fost ales presedinte, scenariul se repeta. Ca si in cazul lui Nastase, Basescu ii da o hartie lui Radu Stroe. Si tot intr-un cadru public. (L.I.)
Calendarul conflictului
13 februarie - CSAT dezbate, in prima lectura, cele sase proiecte legislative privind securitatea nationala, proiectele fiind marcate "strict secret" pana la definitivare, in termen de doua luni. Presedintele Traian Basescu declara, la finalul sedintei CSAT, ca, pana la definitivare, cele sase proiecte legislative sunt marcate "strict secret", deoarece nu doreste ca aprecierile din aceste proiecte ce constituie "material de lucru" sa se transforme in subiecte de dezbatere publica fara nici o finalitate.
15 februarie - Liberalii si reprezentanti de marca ai societatii civile ii solicita sefului statului dezbaterea publica a pachetului de legi privind siguranta nationala si contesta cifrele pe care seful statului le-a prezentat cu privire la interceptarile telefonice. "Traian Basescu nu are argumente serioase pentru secretizarea acestor proiecte de lege, secretizare care nu respecta legislatia in vigoare", sustinea presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, liberalul Radu Stroe.
17 februarie - Inaintea inceperii unor discutii cu liderii liberali la Palatul Cotroceni, seful statului refuza sa dea mana cu Radu Stroe.
20 februarie - Parlamentarii liberali ii solicita lui Traian Basescu sa desecretizeze proiectele de lege privind securitatea nationala, pentru ca acestea sa fie dezbatute si imbunatatite impreuna cu societatea civila. Radu Stroe afirma ca aceste proiecte nu au ajuns la Parlament pe calea procedurilor stabilite prin lege, deci nu au ajuns in mod oficial acum la forul legislativ, ci au fost date din mana presedintilor comisiilor spre a discuta asupra lor. "Aceste documente nu puteau fi proiecte de lege, asadar vom face noi actele normative", adauga Radu Stroe.
27 februarie - Radu Stroe considera ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa contribuie la conturarea unei alte mentalitati a romanilor in ceea ce priveste institutia prezidentiala. "Dupa parerea noastra, de la domnia-sa ar trebui sa inceapa ideea nobila de a elimina din mentalul romanului "tatucul" care ne da butelii, care se duce pe ogoare sau prin alte parti, care e justitiar, care face si desface si imparte, in vreme ce toti ceilalti sunt niste nerozi", spune Radu Stroe, adaugand: "Este interes national ca romanii sa se uite in sus la Dumnezeu, dar numai la Dumnezeu, nu la sefi de state, regi sau imparati Domnul presedinte are obligatia de a lucra la aceasta operatie pe mentalul romanului".
7 martie - "Ce-i, Caline, ai uitat ce am discutat in CSAT?", l-a intrebat Traian Basescu pe seful Executivului in 7 martie, la Cotroceni, inaintea inceperii unor consultari cu liberalii. Premierul a raspuns foarte incet: "N-am uitat", moment in care presedintele a replicat:" Probleme de memorie! Nu-i nimic, scoatem stenograma".
14 martie - Radu Stroe, anunta ca pachetul legislativ privind siguranta nationala a fost arhivat de catre Comisia SRI pentru ca CSAT nu are calitatea de initiator de legi. Stroe precizeaza ca in sedinta CSAT din 13 februarie legile au fost inscrise in ordinea de zi ca proiecte de legi. Senatorul liberal explica faptul ca pachetul legislativ a fost primit de Comisia pentru controlul SRI, care nu are dreptul de a dezbate proiecte de legi, doar "din eleganta fata de presedintele Traian Basescu" si pentru ca parlamentarii erau la randul lor curiosi sa vada ce cuprind proiectele respective.
16 aprilie - Liberalii ii solicita presedintelui Traian Basescu ca, in calitatea sa de sef al CSAT, sa propuna desecretizarea pachetului de legi din domeniul securitatii nationale.
17 aprilie - Traian Basescu sustine, dupa sedinta CSAT, ca este de parere ca nimeni nu doreste publicarea stenogramei sedintei CSAT din 13 februarie, dar ca ar putea sa doreasca el acest lucru. "Sincer, n-a ridicat nimeni (n.red.-in sedinta CSAT) aceasta problema. Cred ca n-o doreste nimeni, dar s-ar putea sa o doresc eu", a spus Basescu.
In 6 martie, el declara ca va cere aprobarea CSAT pentru a face publica stenograma sedintei din 13 februarie pentru a demonstra ca la acea vreme primul-ministru a fost de acord cu transmiterea legilor privind siguranta nationala si a proiectului strategiei de securitate cu mentiunea "strict secret", spre dezbatere comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
18 aprilie - Patru propuneri de proiecte legislative - organizarea si functionarea SIE, a SRI, privind informatiile si contrainformatiile si unul privind Statutul ofiterului de informatii sunt publicate pe site-ul Presedintiei Romaniei. Propunerile de proiecte au fost astfel supuse dezbaterii publice timp de 30 de zile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.