Numarul focarelor de gripa aviara a crescut, potrivit evidentelor de ieri, la 121, cinci noi suspiciuni fiind descoperite in judetele Prahova, Arges si Bacau, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, la finalul sedintei Comandam
Numarul focarelor de gripa aviara a crescut, potrivit evidentelor de ieri, la 121, cinci noi suspiciuni fiind descoperite in judetele Prahova, Arges si Bacau, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, la finalul sedintei Comandamentului de combatere a gripei aviare, informeaza Mediafax. In cazul a 117 focare a fost finalizata actiunea de incinerare si dezinfectie. Medicii veterinari continua sa acorde o atentie deosebita judetelor Brasov si Prahova, in Prahova au venit 44 de medici din alte judete pentru a intari actiunea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In sedinta de ieri a Comandamentului, primul-ministrul le-a cerut expertilor ANSVSA, ai Ministerului Integrarii, ai Ministerului de Externe si ai Ministerului Agriculturii sa aiba o sedinta pregatitoare pentru ca echipa care va reprezenta Romania, astazi, la reuniunea Comitetului Veterinar Permanent pentru sanatatea animala de la Bruxelles sa aiba un mandat bine formulat si o prezentare coerenta. "La reuniunea de maine (astazi - n.r.), Romania va putea sa prezinte o situatie completa asupra evolutiei gripei aviare si a masurilor luate de autoritati", a declarat Marinescu, precizand ca ANSVSA a transmis periodic informari punctuale organismelor internationale, pe masura evolutiei gripei aviare. Ea a mai spus ca, saptamana aceasta, urmeaza sa vina in Romania o echipa de experti de la Directia Generala pentru Sanatate Publica si Protectia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene pentru a ajuta autoritatile romane sa gestioneze valul gripei aviare.
Controale la gaini
In sedinta Comandamentului, reprezentantul ANSVSA a anuntat ca au inceput deja controalele suplimentare in judetele Prahova si Brasov, pentru a stabili locatiile in care a ajuns gunoiul de grajd de la Codlea. De asemenea, in urma controalelor efectuate de specialistii ANSVSA, au fost amendati 64 de primari si a fost dispusa distrugerea a 207 de tone de carne de pasare de la Aviprod dupa ce s-a constatat ca fusese infectata cu virusul gripei aviare. Echipele mixte formate din reprezentanti ai ANSVSA si ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor au verificat 125 de agenti economici si au fost gasite diverse nereguli la 65 dintre acestia. De asemenea, a fost verificata o cantitate de 14 tone de carne, dintre care o tona nu indeplinea prevederile actelor normative in vigoare. Au fost aplicate sanctiuni precum oprirea temporala sau definitiva a comercializarii carnii si au fost date 64 de avertismente si amenzi.
Dilema la abator
Administratorul unei ferme din Harghita vrea sa eutanasieze toate cele 3.000 de pasari din cauza pierderilor inregistrate zilnic, dar si a faptului ca nu poate sa le sacrifice la nici un abator din judetele invecinate, informeaza Rompres. Administratorul fermei Armasis din Cristuru Secuiesc, Takacs Zoltan, a declarat ca a incercat sa sacrifice pasarile intr-un abator specializat din judetele invecinate, intrucat Harghita nu dispune de o astfel de unitate. El s-a lovit numai de refuzuri din cauza situatiei create in tara de focarele de gripa aviara. Potrivit acestuia, ferma este acum supraaglomerata din cauza ca gainile si-au incheiat ciclul de crestere si cele cateva mii pui nu au loc suficient pentru a se dezvolta. In aceste conditii, pierderile inregistrate se ridica la aproximativ 1000 de lei (10 milioane de lei vechi) pe zi. Tokacs Csaba spune ca, daca ar exista un abator care sa accepte sacrificarea pasarilor, carnea ar fi cumparata de Consiliul Judetean Harghita care si-a exprimat intentia de a o folosi pentru consum, la centrele de ocrotire. Reprezentantii Prefecturii Harghita au afirmat ca pasarile sunt perfect sanatoase, toate testele efectuate fiind negative. (L.M.)
Gripa aviara atinge profiturile bancilor
Bancile ar putea fi nevoite sa provizioneze aproape 80 de milioane de euro pentru creditele acordate unitatilor avicole, daca producatorii vor acumula pierderi care sa blocheze rambursarea imprumuturilor, dupa scaderea drastica a vanzarilor cauzata de aparitia virusului gripei aviare in ferme, transmite Mediafax. Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, dintr-o lista de aproape 100 de producatori, care acopera peste 90% din piata, au fost identificate 63 de firme care au atras credite bancare. Totalul sumei imprumutate de banci societatilor producatoare din sectorul avicol se ridica la 283 de milioane de lei (80,8 milioane de euro). Vanzarile de carne de pasare si preparate din carne de pasare au scazut puternic de la mijlocul lunii mai, cand a fost identificat virusul gripei aviare la trei ferme de pasari de pe platforma Codlea, Drakom Silva, Avi Prod si Pati Prod. Datele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania indica o diminuare a vanzarilor cu pana la 85%. Provizionarea intregii sume ar reprezenta o diminuare a profiturilor cu aproximativ 80 de milioane euro. Raportat la profiturile nete pe sistem bancar din 2005 (590 de milioane euro), provizioanele pe intreaga expunere pe sectorul avicol reprezinta aproape 14%. Finantarile sunt distribuite pe un numar de 25 de banci. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.