Planul secretarului american de stat, Condoleezza Rice, propune Iranului negocieri directe, cu conditia ca regimul de la Teheran sa renunte la procedura de imbogatire a uraniului.

Washingtonul, care isi propune ""sa joace un rol important in solutionarea crizei nucleare iraniene prin mijloace diplomatice"", dupa cum a declarat presedintele George W. Bush, a promis ""toate eforturile necesare"" pentru ca impasul sa fie solutionat pe calea dialogului.
NUMAI DACA... Statele Unite au anuntat ca au ajuns la un consens cu aliatii-cheie - Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia si China - pentru a obtine sanctionarea Iranului de catre Natiunile Unite, in cazul in care oferta de negociere adresata republicii islamice va esua. Potrivit autoritatilor americane, citate de presa occidentala, Casa Alba a intins mana Teheranului, sugerandu-i ca, in schimbul negocierilor directe, sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului. In cazul in care Iranul nu va accepta propunerea, exista un acord in cadrul Consiliului de Securitate pentru adoptarea unei rezolutii si, pe parcurs, in functie de reactia Teheranului, de a trece la sanctiuni, a precizat, pentru presa straina, un oficial american, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Reactia presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care s-a dovedit extrem de prompt in a-i raspunde lui Bush ori de cate ori Administratia americana lanseaza cate o teorie legata de iranieni, nu a intarziat sa apara. ""Sustinem un dialog corect si impartial, dar nu vom discuta despre drepturile noastre inalienabile si legitime"", a declarat seful diplomatiei iraniene, Manouchehr Mottaki.
Rusia si China, tari cu state vechi in negocierile directe cu Iranul, si-au anuntat sprijinul pentru noua abordare a SUA. Ambasadorul Chinei la ONU, Wang Guangya, a cerut Occidentului sa stabileasca o serie de avantaje si dezavantaje pentru a stimula Iranul sa suspende programul nuclear.
URMARI. Anuntul conciliator al Casei Albe, dat publicitatii miercuri, a precedat o reuniune la nivel de ministri de Externe din cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, si cel al Germaniei. Ieri, diplomatii s-au intalnit la Viena pentru a incerca sa formuleze o oferta de cooperare din care se pare ca nu lipsesc amenintarile cu sanctiuni, in speranta ca Teheranul va renunta la programul sau nuclear. Sigur, ""acest lucru nu inseamna ca toate sanctiunile vor intra in vigoare din prima zi. Este vorba de un proces, iar una dintre metode va fi aceea de a spori presiunile asupra Iranului pe parcurs, in functie de atitudinea Teheranului"", a explicat oficialul american.

CRIZE