Tandemul Ion Iliescu-Petre Roman a spart ieri gheata in demararea discutiilor privind crearea Polului Social. La dezbaterea de la Romexpo, cei doi nu au reusit sa-si lanseze proiectul la apa, dar au deschis calea punerii in aplicare a acestuia pe vii

Tandemul Ion Iliescu-Petre Roman a spart ieri gheata in demararea discutiilor privind crearea Polului Social. La dezbaterea de la Romexpo, cei doi nu au reusit sa-si lanseze proiectul la apa, dar au deschis calea punerii in aplicare a acestuia pe viitor. Discutiile din ""forumul de dezbateri"" anuntat de Geoana s-au invartit tot timpul in jurul necesitatii unei constructii de stanga.

Dupa luni de chin si mai multe amanari in ultimele saptamani, Ion Iliescu si Petre Roman si-au vazut ieri visul cu ochii, dand startul discutiilor privind Polul Social. Intr-o reuniune-maraton de patru ore, desfasurata la Romexpo, cei doi au participat, alaturi de liderul PSD, Mircea Geoana, actuali si fosti fruntasi ai partidului, precum si reprezentanti ai partiduletelor de stanga si ai sindicatelor, la dezbaterea intitulata ""Actiunea unitara a stangii romanesti impotriva derapajelor antidemocratice ale guvernarii actuale de dreapta"", organizata de Forumul Democrat Roman. In mijloc Razvan Theodorescu, de-a dreapta Mircea Geoana si Dan Mircea Popescu, de-a stanga Ion Iliescu si Petre Roman. Acesta a fost prezidiul care a patronat mult-asteptata dezbatere.
IMPACIUITOR. Primul discurs a fost cel al lui Ion Iliescu. Intr-o nota extrem de concilianta fata de actualii lideri ai PSD, fostul presedinte a vorbit de ""un forum de dezbatere"", care ""nu reprezinta o alternativa pentru nici una dintre fortele politice actuale din spectrul de centru-stanga"". Totusi, el a strecurat cuvintele ""Pol Social"", ""interzise"" de conducerea PSD, spunand, spre linistea acesteia, ca ""forumul, prin componenta sa larga, nu e locul adecvat construirii acestuia"". O portita tot a lasat deschisa Iliescu. ""Personal, cred ca, in acest moment, prioritar pentru stanga nu este efortul de a constitui o structura electorala, un vehicul politic conjuctural. Daca se va impune formarea unei astfel de structuri, doar timpul si evolutia scenei politice vor demonstra utilitatea ei. Dar sa nu punem carul inaintea boilor"", a spus Iliescu.
ATAC. Rival al ideii de constructie politica, Mircea Geoana s-a declarat incantat de aprecierea lui Iliescu de a nu pune caruta inaintea boilor. El a apreciat nevoia unei noi stangi in Romania, dar a punctat ca PSD este rezervat in privinta conturarii unei constructii politice, tinand cont de experienta pe care PSD a avut-o in colaborarea sa trecuta cu PUR. Liderul PSD a invocat ideea unei ""alternative de stanga, a unui AS"", care poate sa fie pusa in aplicare in viitor, dar a avertizat ca platforma ce ar urma sa fie creata in dezbaterea despre stanga nu va reprezenta ""o pluta de salvare sau un colac de salvare pentru rentierii politici"". Geoana nu a dat nume, dar Petre Roman s-a simtit vizat.
REPLICA. ""Nu stiu la cine s-a referit Mircea Geoana in legatura cu colacul de salvare si pluta, dar ar fi foarte bine sa se gandeasca la multe colace de salvare si plute, care mai sunt tot pe acolo"", a spus Roman. In ceea ce priveste Polul, acesta a fost foarte transant, avertizand ca reducerea la o simpla dezbatere a proiectului nu va face decat sa ""dezamageasca"" pe cei care asteapta sa se intample ceva in politica romaneasca. Roman a atras atentia actualei conduceri a PSD ca initiativa sa de a lansa Polul Social nu este una contra PSD. ""Nu a fost o initiativa pe langa PSD, nu a fost o initiativa deasupra PSD si cu atat mai putin impotriva PSD"", a atacat Roman.
SUSTINERE. Incurajati de discursul lui Petre Roman, cei mai multi dintre invitati au pledat pentru construirea Polului. ""Va trebui pana la urma sa apara un partid cu adevarat de stanga. Domnule Iliescu, la dumneavoastra este nadejdea si izbavirea"", a deschis seria sustinerilor vicepresedintele Confederatiei Meridian, Ion Radu. ""Eu i-as zice Polul Saracilor, in primul an, dupa care sa scapam de aceste doua cuvinte"", a spus un alt reprezentant al societatii civile. Alexandru Mironov l-a laudat si el pe Roman pentru ideile sale. ""Cred ca PSD nu-si permite sa spuna ca este de stanga, pentru ca sindromul matusa Tamara va fi deasupra PSD multi ani de acum inainte"", a apreciat Mironov.
CONCLUZII... Dupa patru ore de discutii, Ion Iliescu a tras concluziile. Asta in lipsa lui Geoana, care a parasit discutiile dupa o ora si jumatate de la inceputul acestora, dar si a altor lideri ai PSD, ca Ilie Sarbu sau Vasile Dancu. ""In asta consta utilitatea acestei discutii: sa iesim in lume"", a tras linie Iliescu. ""Altii vor imediat sa structuram ceva. Nici asta nu e posibil. O structura construita rapid, artificial, risca sa esueze"", a continuat Iliescu, apreciind insa la final ca ""un partid, o alianta a stangii romanesti trebuie sa aiba si limpezine, si viziune, si purtatori de mesaje credibili"". ""Fara suflet nu exista miscare. Asta trebuie sa construim in aceasta stanga unita a Romaniei.""

REVENIREA LUI NASTASE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.