Gesturi de pui in agonie. Oameni balansandu-si bratele in incercarea de a imita miscarile de aripi. Pare morbid, dar, in mod uimitor, este vorba despre dans. Cineva spunea ca dansul este putina nebunie care ne face tuturor mult bine. In cazul Coas
Gesturi de pui in agonie. Oameni balansandu-si bratele in incercarea de a imita miscarile de aripi. Pare morbid, dar, in mod uimitor, este vorba despre dans.

Cineva spunea ca dansul este putina nebunie care ne face tuturor mult bine. In cazul Coastei de Fildes, a sasea tara africana unde virusul H5N1 este prezent, nebunia a fost inlocuita de supravietuirea in fata fricii.
""Dansul gripei aviare"" face furori in discotecile din Coasta de Fildes. A aparut prima data la ""Marcory-Gasoil"", o terasa mare din popularul cartier Marcory, unul din cele doua locuri din Abidjan unde s-a descoperit, in urma cu o saptamana, virusul gripei aviare.
DISTRACTIE. Pe acordurile muzicii specifice Coastei de Fildes, dansatorii sar imitand gesturile puilor in agonie, balansandu-si bratele in incercarea de a imita miscarile de aripi. Un star al muzicii locale, Aicha Kon..., a contribuit la promovarea acestui nou stil de dans in timpul unui spectacol organizat in onoarea presei, difuzat saptamana trecuta de televiziunea locala. Pasii de dans si ritmurile inspirate din evenimente sociale, politice sau sportive sunt un lucru obisnuit in aceasta tara, si datorita lor districtul Abidjan a primit in anii a€™90 numele de ""capitala africana a distractiilor nocturne"".
Specialistii occidentali sustin insa ca depresia si frica de boala i-au facut pe locuitorii Coastei de Fildes sa-si caute scaparea in ceva optimist. De asemenea, tot ei subliniaza ca dansul in general are o valoare majora in medicina curenta, in special in tratarea melancoliilor si depresiilor.
TERAPEUTIC. Dupa cum arata datele istorice, in timpul dinastiei Yao, acum mai bine de 4.000 de ani, oamenii practicau deja dansul pentru a trata bolile. Intr-o carte veche intitulata ""Documentele Istorice ale lui Lu"" exista urmatoarea descriere: ""In perioada Taotang se acumulase Yin-ul, canalele cu apa erau blocate, iar apa nu mai curgea ca de obicei. Oamenii sufereau de depresii. De aceea, ei practicau dansul (...)"".
Pe vremuri, anumite boli in Italia erau vindecate prin catharsis, obtinut prin dans, muzica si culori simbolice. Functia de catharsis se centreaza pe nevoia indivizilor de a elibera tensiunile.
Nu se stie cat de mult ii va ajuta in viitor dansul pe locuitorii Coastei de Fildes. Avand in vedere ca expertii din domeniul sanatatii se tem ca sistemul de sanatate defectuos al Africii va conduce la aparitia unor noi focare de infectie. Dar... sa fim optimisti!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.