"Genocidul armean", despre care si ZIUA a scris recent, este considerat de autoritatile de la Ankara drept o fabricatie propagandistica, tema centrala a unei vechi campanii de discreditare a Turciei. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti ne-a trimis la redactie nu una, ci doua scrisori de protest. Precizarile sale sunt demne de atentie.
Turcia nu neaga uriasa tragedie umana petrecuta in perioada de agonie a Imperiului Otoman. Refuza, insa, punctul de vedere armean, care plaseaza vinovatiile exclusiv intr-o singura tabara. In realitate - afirma ambasadorul Ahmet Rifat Okcun - victime si calai au existat si de-o parte si de alta. Populatia musulmana a suferit la fel de mult in timpul sangeroaselor campanii de epurare etnica de la inceputul secolului al XX-lea. Istoria trebuie, deci, analizata in toata complexitatea ei. Cu obiectivitate stiintifica, pe baza unor informatii exacte, nu a unor "prejudecati" care dateaza de aproape un secol. Autoritatile de la Ankara sunt decise sa lupte impotriva acestor "prejudecati". Se declara gata sa-si infrunte istoria. Cu capul sus.
Si turcii au fost masacrati de armeni
"Anumite cercuri armenesti urmaresc obiective propagandistice", este de parere Ahmet Rifat Okcun, ambasadorul Turciei la Bucuresti. El considera inadmisibila prezentarea unilaterala a unor evenimente istorice pe cat de tragice, pe atat de complicate: "Din pacate, problemele umanitare au fost sacrificate strategiilor politice si s-a aplicat un dublu-standard in investigarea si prezentarea suferintelor umane. Din interpretarea-standard armeneasca a evenimentelor petrecute in preajma primului razboi mondial, sau din interpretari scrise de suporteri ai punctului de vedere armean, cititorii nu afla ca peste un milion de musulmani, majoritatea turci, au fost la randul lor ucisi in conflictele intercomunitare sau ca alti 900.000 au fost nevoiti sa se refugieze in estul Anatoliei, in perioada 1914-1921."
Ambasadorul Okcun aminteste ca si armenii au mainile patate de sange: "Potrivit relatarilor martorilor oculari si documentelor vremii, turcii si ceilalti musulmani au fost, in marea lor majoritate, ucisi de bande paramilitare armenesti, sau de armeni inrolati in Armata rusa. In masacrele comise de armeni au fost omorati fara discriminare barbati, femei si copii si au fost folosite metode atroce, menite sa raspandeasca teroarea in randul civililor nevinovati, provocand distrugerea fizica totala a comunitatilor lor. Metodele, amploarea si impactul strategiei de purificare etnica practicata de grupurile revolutionare armenesti au fost documentate de numerosi non-turci si de observatori independenti."
"Calomnii, exagerari, intoxicari"
"In ceea ce priveste acuzatiile de genocid, Turcia s-a confruntat cu o campanie extrem de bine organizata, care nu a ezitat sa speculeze orice ocazie" pentru a-si promova agenda - este de parere ambasadorul Ankarei la Bucuresti. In opinia sa, "aceasta campanie se bazeaza pe prejudecati, calomnii, minciuni, exagerari si fabricatii cu privire la natiunea si la tara noastra - care au inceput sa fie diseminate cu aproape un secol in urma." In sprijinul afirmatiilor sale, ambasadorul Okcun invoca un caz concret: "Un exemplu al acestor minciuni il vedeti in imaginea alaturata, care demonstreaza cum fotografia lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a fost trucata de catre promotorii campaniei de defaimare a Turciei."
Ahmet Rifat Okcun este indignat de "usurinta" cu care este folosit cuvantul "genocid": "Genocidul este cea mai grava dintre crimele impotriva umanitatii. Specularea in scopuri ascunse a unor evenimente tragice ale istoriei nu contribuie, cu siguranta, la indeplinirea aspiratiilor de a crea un viitor comun intregii umanitati, bazat pe pace si cooperare."
Apel catre armeni
Reprezentantul Ankarei la Bucuresti considera ca perpetuarea unor reprezentari gresite cu privire la evenimentele din trecut constituie o strategie paguboasa pe termen lung: "Interesul Turciei, ca si al Armeniei, consta in reconcilierea natiunile turca si armeana - care au trait timp de secole in acelasi teritoriu in pace si toleranta reciproca -, in eliberarea lor de prejudecatile adanci care isi au radacinile in anii razboiului, si in crearea unui climat care sa le permita sa imparta un viitor comun, bazat pe toleranta, prietenie si cooperare."
Ambasadorul Okcun este de parere ca "acuzatiile armenesti ar trebui sa fie evaluate nu pe baza convingerilor, ci pe baza informatiilor". El afirma ca tara sa a facut toate eforturile pentru aflarea adevarului. A adevarului complet, nu doar a fragmentelor "convenabile" unei parti sau alteia. Ahmet Rifat Okcun explica: "Turcia a lansat un apel istoric, invitand istoricii turci si armeni, dar si alti specialisti, sa formeze un grup care sa cerceteze toate arhivele relevante cu privire la (evenimentele din - n.n.) 1915, inclusiv arhivele turcesti, pentru a descoperi realitatile epocii. Acesta nu este un exercitiu menit sa intarzie aflarea adevarului, asa cum a sugerat colegul meu armean in scrisoarea sa. Dimpotriva, acest exercitiu este menit sa raspunda intrebarilor cu privire la ceea ce s-a intamplat, exact, in timpul acelei perioade tragice din istoria umanitatii."
"Colaborarea Guvernului armean este esentiala pentru implementarea acestei initiative", subliniaza ambasadorul Okcun. El explica: "Daca Turcia si Armenia se vor dovedi incapabile sa priveasca istoria dintr-o perspectiva comuna, nu vom lasa nimic mostenire copiilor nostri si generatiilor viitoare, decat prejudecati, animozitati si razbunare.
Intelepciunea si logica obliga Turcia si Armenia sa nu se teama sa incalce tabu-urile lucrand impreuna, si sa-si infrunte istoria, dezvaluind toate aspectele catastrofei umane pe care am trait-o si unii, si altii. Asa vom impiedica trecutul sa ne intunece prezentul si viitorul. Daca Armenia doreste sa stabileasca bune relatii de vecinatate cu Turcia si sa dezvolte o baza pentru cooperare, nu ar trebui sa ezite sa accepte propunerea Turciei de a evalua impreuna istoria. Turcia este gata sa-si infrunte istoria. Asteptam ca si Armenia sa arate aceeasi incredere si hotarare."
O amenintare voalata
Ambasadorul Ankarei la Bucuresti reafirma hotararea Turciei de a face lumina asupra tragediei petrecute in anii agoniei Imperiului Otoman. Nu punctual, ci in toata complexitatea fenomenului. Analizand cauzele si efectele. Si, desigur, reconstituind cu exactitate si rigoare stiintifica evenimentele. Ahmet Rifat Okcun explica:
"In privinta acuzatiilor armenesti, Turcia urmareste o strategie care isi asuma initiative si intreprinde toate eforturile pentru a face lumina asupra evenimentelor istorice. In orice moment, Turcia este gata sa isi asume propria istorie si nu exista nici o perioada de care ar trebui sa ne fie rusine. Suntem hotarati sa mergem pana la capat. Care au fost conditiile care au generat evenimentele din 1915 si cum? Ce s-a intamplat la 1915? Care au fost urmarile practicilor de expulzare? Toate elementele vor fi cercetate in profunzime de catre istorici de renume."
Dar cercetarile istoricilor turci ar putea sa nu fie suficiente pentru a schimba perceptia opiniei publice internationale. Autoritatile turce par decise sa lupte si pe frontul mediatic. Mesajul ambasadorului Okcun se incheie cu o amenintare voalata:
"In paralel cu investigatiile interne, vom face eforturi pentru a difuza in strainatate informatiile cu privire la aceste realitati si vom lupta impotriva nedreptatii. In acest proces, si alte state vor fi obligate sa-si infrunte istoria, in aceeasi masura ca si Turcia, sau poate mai mult, si le va fi greu sa explice politicile lor din epoca respectiva generatiilor de astazi."