La Camera Deputatilor se inregistreaza un fenomen inexistent intre 2001 si 2004: votul impotriva liniei partidului. „Fruntasi" sint migratorii.

Trei deputati care au intrat in Parlament pe listele PRM – Daniel Ionescu, Anghel Stanciu si Petru Calian – si care au trecut la PSD (primii doi), respectiv PC, nu au respectat 100% linia politica a noilor lor partide. Numai in perioada 3 februarie - 5 mai a.c., cei trei au votat de nenumarate ori altfel decit colegii lor de partid. Daniel Ionescu in 52,3% dintre situatii a votat pe „invers", Anghel Stanciu si Petru Calian nu au fost pe linia partidului in 44,3%, respectiv 43% din votari. De mentionat ca, in cele mai multe situatii, respectivii au votat la fel ca si fostii lor colegi din PRM. Tot un fost PRM-ist, Wiliam Brinza, trecut la PD, si-a „inselat" colegii la 14,3% din voturi. La liberali, dintre cele trei achizitii facute in 2005, ex -PSD-istul Traian Dobre are un procent de 5,8 voturi care nu au concordat cu cele ale colegilor sai.

PSD are cei mai multi „rebeli"

PSD este partidul in care se regasesc cei mai multi „rebeli". Pe primele 30 de pozitii ale unui clasament general al celor care au votat „altfel" se afla 15 deputati PSD, in afara de migratorii mai sus-amintiti. Lider al „rebelilor" este Dan Iosif, cu un procent de 53,5 voturi contra, urmat de Catalin Voicu, cu acelasi procent, si de Mihai Saniuta, cu 45%.


Adrian Moraru, coordonatorul studiului efectuat de Institutul de Politici Publice asupra disciplinei de vot din Parlament, spune ca migratorii voteaza altfel decit partidul „din oportu-nism" si din cauza ca „doresc sa lase o serie de portite deschise catre alte forma-tiuni, poate si catre forma-tiunea din care au plecat". Pe de alta parte, el mai spune ca nu este neaparat un „fenomen negativ" faptul ca exista un numar foarte mare de deputati care voteaza altfel decit partidul. „In parlamentele din celelalte state europene numarul rebelilor este de 10-20%", a conchis Moraru.

Constiinta lui Ionescu

Daniel Ionescu (ex-PRM, acum in PSD), creditat cu un procent de „rebeliune" de 52,3, ne-a facut urmatoarele precizari: „In luna februarie, eram inca independent si am votat conform constiintei mele. Au existat si situatii, de cind am intrat in PSD, in care am votat altfel decit partidul, dar numai in cazul in care am considerat ca este vorba despre o lege buna care este utila electoratului. Atunci cind anumite elemente de drept pozitiv sint gresit interpretate de catre colegii mei, eu imi pun semne de intrebare si votez conform constiintei".