Testele preliminare efectuate pe probe recoltate de la pasari din localitatea Hurezu din judetul Brasov au iesit pozitive pentru gripa aviara, in localitate fiind instituita carantina, dupa ce ultimul focar din cele 53 semnalate in Romania fusese inc
Testele preliminare efectuate pe probe recoltate de la pasari din localitatea Hurezu din judetul Brasov au iesit pozitive pentru gripa aviara, in localitate fiind instituita carantina, dupa ce ultimul focar din cele 53 semnalate in Romania fusese inchis la 21 aprilie, a anuntat ieri Ministerul Agriculturii. "Institutul de Diagnoza pentru Sanatate Animala a identificat, ieri, o suspiciune de gripa aviara, in urma unui test efectuat pe probe prelevate de la gaini moarte din doua gospodarii din localitatea Hurezu - comuna Beclean din judetul Brasov", se arata intr-un comunicat al Ministerului. In localitate s-a instituit carantina si a inceput actiunea de euthanasiere a pasarilor, iar proprietarii vor fi despagubiti. Ancheta epidemiologica este in desfasurare, se precizeaza in comunicat. Gripa aviara s-a extins in urmatoarele luni in noua judete, fiind semnalate 53 de focare, din care cele mai multe in judetul Constanta - 14 si judetele Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Dolj, Dambovita, Ilfov si Buzau. Virusul a fost depistat si la pasari salbatice gasite moarte in judetele Vaslui, Buzau, Constanta si Olt. Au fost sacrificate peste 420.000 de pasari din 16.100 de gospodarii, valoarea cheltuielilor (dezinfectie, teste de laborator etc), ridicandu-se la 11,2 milioane de lei. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.