13 Mai 2006 de I. A.
Institutul Cultural Roman de la Paris a organizat joi, 11 mai, o seara comemorativa dedicata savantului si poetului de origine romana Pius Coculescu Servien. Acesta a trait in perioada 1902-1959 si s-a facut remarcat in Franta in mai multe domenii, p
Institutul Cultural Roman de la Paris a organizat joi, 11 mai, o seara comemorativa dedicata savantului si poetului de origine romana Pius Coculescu Servien. Acesta a trait in perioada 1902-1959 si s-a facut remarcat in Franta in mai multe domenii, printre care cel al esteticii, lingvisticii si poeziei, informeaza Institutul Cultural Roman. Imaginea acestui om de cultura roman va fi creionata de presedinta Asociatiei Romane de Studii Transdisciplinare, Magda Stavinschi, fizicianul Basarab Nicolescu, membru al Academiei Romane si de fiul regretatului Pius Servien, Laurence Bennaceur. Totodata, pe parcursul serii va fi prezentata si o expozitie de carti si fotografii apartinand aceluiasi Pius Coculescu Servien. Literatul si eseistul francez cu pseudonimul Pius Servin este Serban Coculescu (1903-1962), fiul lui Nicolae Coculescu, doctor in matematica al Universitatii Sorbona, dupa Spiru Haret si Constantin Gogu, profesor titular la Universitatea din Bucuresti, catedra de astronomie si geodezie, intemeietorul Observatorului Astronomic din Bucuresti. Pius Servien are preocupari nu numai de estet si filolog, ci si de filozof al stiintelor. Despre Puis Servien a scris elogios Paul Valéry. Les Rythmes comme introduction physique a l’esthétique – de Pius Servien, 1930 - si Matila Ghyka, Le nombre d’or - 1931 – sunt contributii esentiale la studiul, din perspectiva matematica, al operei de arta. Se stie ca, la peste 25 de ani de la aparitia lucrarii lui Matila Ghyka, exegetii operei lui Bartok au descoperit proportiile sectiunii de aur atat in microstructura - melodie, ritm, mod, armonie - cat si in macrostructura lucrarilor acestui compozitor (forma arhitectonica a acestora).
Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Savantul Pius Coculescu Servien, omagiat la Paris.