La final de mandat, ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges, a recomandat autoritatilor de la Chisinau fermitate in relatia cu Rusia, trasmite BBC. "Niciodata nu trebuie sa fiti la cheremul unei tari care poate sa inchida usa in fata exp
La final de mandat, ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges, a recomandat autoritatilor de la Chisinau fermitate in relatia cu Rusia, trasmite BBC. "Niciodata nu trebuie sa fiti la cheremul unei tari care poate sa inchida usa in fata exporturilor voastre sau sa intrerupa aprovizionarea cu energie din motive politice", a declarat diplomatul american, citat de BBC, facand aluzie la decizia recenta a autoritatilor moscovite de a suspenda importurile de vin din Republica Moldova. "Din momentul in care Moldova a devenit stat suveran, SUA au stiut exact unde aceasta tara se afla pe harta", a continuat Hodges, in replica la afirmatiile ambasadorului rus la Chisinau, potrivit caruia americanii nu ar avea nici cea mai vaga idee unde se afla Republica Moldova pe harta. "Uniunea Europeana trebuie luata cu asalt", si-a continuat Hodges recomandarile, sfatuindu-i pe oficialii moldoveni sa fie "intr-atat de calificati" incat spatiul european sa nu incerce vreun refuz. De la proclamarea independentei, Republica Moldova a avut trei doamne acreditate in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al SUA la Chisinau, aminteste BBC. (D.E.)
Rezolutie pentru Ivantoc
In cadrul ultimei reuniuni desfasurate sub presedintia Romaniei, Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei (CM/CE) a adoptat, la 10 mai, cea de a patra rezolutie interimara privind decizia CEDO in cazul Ilascu s.a. impotriva Republicii Moldova si a Federatiei Ruse. In aceasta noua rezolutie, statele membre ale Consiliului Europei reafirma regretul fata de lipsa de reactie a celor doua state la solicitarile repetate adresate de Comitetul de Ministri in ce priveste soarta detinutilor politic romani din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa. In cazul in care executarea deciziei CEDO - respectiv eliberarea patriotilor romani - va fi, in continuare, amanata, rezolutia Comitetului de Ministri evoca posibilitatea adoptarii unor masuri concrete impotriva Federatiei Ruse. Rezolutia incurajeaza Moldova sa continue demersurile vizand executarea completa a deciziei CEDO. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.