Putem rasufla usurati: coruptia nu mai are stegulet rosu in raportul de tara din 16 mai al Comisiei Europene (CE) privind Romania. Cel putin asa precizeaza BBC Romanian, citand surse europene. In acest context, facand o comparatie cu raportul aparut
Putem rasufla usurati: coruptia nu mai are stegulet rosu in raportul de tara din 16 mai al Comisiei Europene (CE) privind Romania. Cel putin asa precizeaza BBC Romanian, citand surse europene. In acest context, facand o comparatie cu raportul aparut in luna octombrie a anului trecut, putem totusi sa spunem ca, cel putin unul dintre domeniile pentru care s-ar fi putut activa clauza de salvgardare, nu ne mai da emotii. Chiar daca, potrivit altor surse, proiectul poate suferi o serie de schimbari pana la data de 16 mai, suntem insa multumiti de faptul ca, din cele 14 puncte marcate cu stegulete rosii in raportul din octombrie, au mai ramas acum doar patru. Este vorba, in primul rand despre nefunctionarea la deplina capacitate a agentiilor de plata a subventiilor agricole acordate de Uniunea Europeana, precum si despre lipsa unui sistem de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata acestor subventii si mentinerea unor standarde veterinare adecvate. De asemenea, trebuie luate masurile de control a bolilor animale, "in special facilitatile de colectare si tratare a carcaselor". Ultimul punct care necesita "masuri urgente" este implementarea sistemului computerizat de colectare a TVA. Recomandarea datei aderarii pentru Romania si Bulgaria ramane, insa, in continuare, o necunoscuta.

Euroobservatorii romani sunt optimiSti
Raportul CE din 16 mai va fi unul corect si obiectiv si va contine o recomandare clara privind data aderarii Romaniei la UE, au sustinut vineri, in cadrul unei dezbateri organizate la Biroul de informare al Parlamentului European in Romania, euroobservatorii Titus Corlatean si Maria Petre. In acest sens, deputatul PSD, Titus Corlatean, a declarat ca "ar fi o greseala" sa se impinga pana in toamna data pronuntarii asupra acestui subiect, deoarece aderarea implica "un anumit efort de pregatire" (bugetar, politic) pentru a putea intra de la 1 ianuarie 2007 efectiv in mecanismele de functionare ale UE. Pe de alta parte, socil-democratul este de parere ca, daca decizia privind data aderarii Romaniei va fi anuntata spre sfarsitul anului, exista, teoretic, posibilitatea ca amanarea sa se produca la un alt moment din 2007 decat 1ianuarie, intrucat nu va exista timpul fizic necesar pregatirii. "Daca CE nu spune foarte clar care este data aderarii acum, in 16 mai, sunt state care si-au legat procedura de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei de ce spune Comisia si, cu siguranta, va exista tendinta de a impinge pe mai tarziu procedura de ratificare; or, asta nu va mai da timpul fizic necesar pentru a permite aderarea la 1 ianu arie, si atunci s-ar putea sa se mai amane cu cate luni", a explicat Corlatean. Si senatorul PD Maria Petre si-a aratat convingerea ca Romania va primi, in raportul din 16 mai, o recomandare clara privind data aderarii, insa tot va trebui "sa continuam reformele si sa ne indeplinim angajamentele".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.