Un nou termen in dosarul "Aurul Dacilor", speta in care un grup de 13 inculpati a fost acuzat ca a traficat catre mai multe personalitati politice din PSD numeroase obiecte de patrimoniu, a avut loc ieri la Tribunalul Hunedoara. Judecatorul a audiat cu aceasta ocazie pe trei dintre inculpati, in cursul fazei de cercetare judecatoreasca. Unul dintre acestia, Mihai Zercula, a declarat in fata instantei ca un politist pe nume Conduz, din cadrul IGPR, i-a propus pe holul Parchetului sa devina martor sub acoperire si sa scape de toate acuzatiile din dosar in schimbul unei declaratii care sa atraga raspunderea penala a fostului premier Adrian Nastase in aceasta cauza. Intrebat de judecator daca a acceptat acest lucru, Zercula a sustinut ca nu, si acesta este si motivul pentru care astazi compare in instanta.
Filiera sarba
Reporterii ZIUA au descoperit un document depus la dosar de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba, care consta in transcrierea unei discutii dintre anchetatorii romani si un expert strain, Deppert Barbara Liptz, in cadrul unei comisii rogatorii. Documentul respectiv contine intrebari ale anchetatorilor romani legate de bratari dacice, despre care se presupune ca ar fi ajuns in Occident. Expertul strain, desi admite ca nu a vazut in viata lui o asemenea bratara, afirma ca acestea au ajuns in Occident printr-un sarb cunoscut sub numele de Ilia. De asemenea, Deppert Barbara Liptz afirma ca legat de aceste bratari si de sarbul Ilia este si Adrian Nastase, despre a carui activitate insa, nu poate spune nimic, doar ca stie ca este colectionar de arta. Tot in cadrul documentului obtinut prin comisie rogatorie de catre anchetatorii romani, se arata ca in lantul de tranzactionare a obiectelor de patrimoniu ar exista, pe post de negociator, un reprezentant al Ministerului Culturii. Expertul strain pentru care anchetatorii au traversat Europa cu scopul de a obtine dovada existentei bratarilor presupus a fi traficate, a refuzat sa spuna cine i-a spus ca a vazut bratarile. Anchetatorii romani au fost de acord cu acesta tacere a expertului Deppert Barbara Liptz, admitand ca acesta si-ar putea pierde credibilitatea si reputatia in randul breslei sale.
Celebrul investitor de la Poli Timisoara, Marian Iancu, a fost si el nominalizat in cursul procesului de ieri. Despre fostul proprietar al RAFO s-a spus ca a achizitionat o bratara contra sumei de 80.000 de euro. Unul dintre inculpatii audiati ieri, David Magda, a fost intrebat de instanta daca acest lucru este adevarat si cum s-au petrecut faptele. Magda a sustinut ca nu stie de nici o tranzactie catre Marian Iancu, si ca nu putea ajunge in anturajul lui deoarece pozitia sociala nu ii permitea acest lucru. In rechizitoriu se face referire la faptul ca cel care a vandut bratarile catre Marian Iancu, Adrian Nastase, Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif, ar fi Iulian Ceia si Magda David, fara nici un alt intermediar intre cele doua parti. Prin urmare, se presupune ca Magda David si Iulian Ceia au discutat personal atat cu fostul premier Adrian Nasatse si cu fostul sef al SIE, Ioan Talpes, cat si cu Marian Iancu. Judecatorul insa, nu a insistat asupra acestui aspect, deoarece cauza care-i priveste pe parlamentarii Nastase, Talpes, Dan si Nicolaescu este disjunsa din acest dosar.