Invitat in cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a dat asigurari ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana preturile nu se vor majora.

"Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana de la 1 ia

Invitat in cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a dat asigurari ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana preturile nu se vor majora.

"Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007 e un factor care din punctul nostru de vedere este privit ca o crestere a capacitatii Romaniei de a se adapta la un proces economic mai avansat. Pe scurt, nu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana mareste preturile. In Romania exista un proces de dezinflatie care continua atat in anul in curs, cat si in anul urmator. Nu vedem intrarea in Uniunea Europeana ca un risc pentru pret", a spus ministrul Vladescu, in cadrul unei emisiuni televizate. In ceea ce priveste preturile la energie, tutun, alcool, Romania trebuie sa se adapteze la anumiti parametri.
"Accizele in cazul produselor petroliere sau energetice sunt reduse, nu influenteaza preturile, insa in cazul produselor din tutun sau alcool sunt influente semnificative, dar este un proces care a inceput in urma cu trei-patru ani de zile, si care va continua pentru tigari si alcool, pana in 2010", a spus ministrul.

Patronatele aSteapta ajutorul MFP
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a subliniat ca singurul pret care trebuie sa creasca dupa aderare este cel al fortei de munca. "Ne asteptam in mod real la o crestere a salariilor in perioada urmatoare. Este foarte necesar ca salariile sa creasca pentru ca altfel angajatorii romani raman fara forta de munca", a declarat, in cadrul aceluiasi emisiuni, presedintele AOAR. "Trebuie sa ne ajute si ministrul Finantelor, in ceea ce priveste CAS-ul, dar cred ca patronii care vor sa-si pastreze angajatii nu au decat optiunea cresterii salariilor", a spus acesta. Pogonaru s-a referit, de asemenea, la scaderea preturilor la produsele de lux, ca urmare a integrarii europene. "Cand nu vom mai fi izolati, ca acum, preturile pentru produsele de lux vor tinde sa scada, sa se duca la nivelul Uniunii Europene. Produse de lux, in cazul nostru inseamna si capsunile si ciresele".

Doua procente in minus la contributia asigurarilor sociale
In ceea ce priveste sustinerea pe care MFP o poate oferi in vederea cresterii salariilor, Sebastian Vladescu a explicat ca exista un program de reducere a contributiilor la asigurarile sociale, in anul 2006, prima etapa, deja implementata, reprezentand o reducere de doi la suta. "Nu trebuie sa uitam faptul ca introducerea cotei unice a usurat sarcina fiscala atat la nivelul companiilor, cat si la nivelul angajatilor. Este un factor de incurajare a cresterii veniturilor. Avem in program si pentru anul urmator reducerea contributiilor la asigurari sociale, probabil cu inca doua procente", a aratat ministrul finantelor publice. Referitor la eventualele modificari in sistemul de taxe si impozite, ministrul a reafirmat faptul ca pe parcursul actualului ciclu electoral nu vor fi majorate taxele principale ,,Nu intentionam sa majoram taxele principale, ma refer la cota unica si TVA", a spus ministrul, aratand ca aceasta mentinere a taxelor va fi promovata si in noul Cod Fiscal, care va fi prezentat Guvernului in zilele urmatoare.
"Exista in mod constant o discutie in jurul acestui subiect, de taxe si impozite. Locul in care trebuie sa ne uitam si in care mediul de afaceri se uita este efectivitatea. Practic, ceea ce s-a promis, s-a intamplat. Va promit ca, din punctul nostru de vedere, acest sistem de taxe si impozite poate fi mentinut pana in 2008", a mai spus Vladescu.

Taxa pe profit de 16%
Incepand cu 1 ianuarie 2007 IMM-urile vor plati un impozit de 16% pe profit fata de 3% pe venit cum platesc in acest moment. "IMM-urile vor intra intr-un regim fiscal normal de la 1 ianuarie 2007, acestea urmand sa plateasca un impozit de 16% pe profit", a declarat ministrul Finantelor
Vladescu a adaugat ca introducerea cotei unice a incurajat veniturile ca urmare a relaxarii fiscale la care sunt supuse companiile si angajatii, pentru anul urmator fiind preconzata si o scadere de 2% a contributiilor la asigurarile sociale. Sebastian Vladescu a dezmintit zvonurile referitoare la cresterea TVA si a mai precizat ca nivelul cotei unice va ramane neschimbat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.