Acuzat ca a exterminat mamutii, caii salbatici si rinocerii lanosi, omul preistoric este disculpat de un studiu publicat in revista Nature, care subliniaza rolul climei in disparitia acestor specii la sfarsitul erei glaciare, transmite AFP.
Autorul studiului, profesorul Dale Guthrie, de la Universitatea Alaska din Fairbanks, a declarat ca noile datari ale fosilelor de animale, plante si oameni descoperite in Alaska si pe teritoriul canadian Yukon dezmint ideea ca aceste animale au disparut din cauza aparitiei omului preistoric in America de Nord.
Primii oameni au aparut in aceste regiuni acum 12.300 de ani in Asia, prin locurile unde acum se afla stramtoarea Bering.


Noile cercetari asupra fosilelor de mamuti, elani, bizoni, cai si castori giganti au scos la iveala faptul ca mamutul lanos era deja pe cale de disparitie, iar caii salbatici nu mai existau de multa vreme.
In schimb, in aceasta perioada s-au inmultit bizonii. Dale Guthrie este de parere ca aceste animale au disparut din cauza lipsei de hrana cauzata de schimbarile climatice, si nu din cauza vanarii excesive. In timpul erei glaciare stepa oferea o hrana saraca, potrivita animalelor monogastrice, precum mamutii sau caii. Aparatul lor digestiv continea si cecum-ul, un apendice care servea la digerarea hranei de proasta calitate.
In momentul in care a luat sfarsit era glaciara, verile au devenit calde, iar fauna a devenit abundenta. Ierburile mai nutritive au favorizat inmultirea rumegatoarelor, care au stomacul format din mai multe compartimente.
In schimb, numarul mamiferelor monogastrice s-a redus pana la disparitie.