La 14 mai 1955 a fost semnat Tratatul de la Varsovia intre tarile socialiste europene. Semnarea lui a constituit insumarea eforturilor depuse pana atunci de Uniunea Sovietica si de statele socialiste in directia asigurarii securitatii colective, care
La 14 mai 1955 a fost semnat Tratatul de la Varsovia intre tarile socialiste europene. Semnarea lui a constituit insumarea eforturilor depuse pana atunci de Uniunea Sovietica si de statele socialiste in directia asigurarii securitatii colective, care revenise in actualitate dupa includerea Germaniei Occidentale in NATO.

A fost semnat de reprezentantii Albaniei, Bulgariei, Cehoslovaciei, Ungariei, Poloniei, RDG, Romaniei si URSS. Pe baza acestui tratat, statele participante au hotarat sa constituie Comandamentul Unit al Fortelor Armate. La 24 mai 1958, la sedinta Comitetului Consultativ de la Moscova, a fost adoptata o Declaratie care cuprindea proiectul Pactului de neagresiune intre statele membre ale Tratatului de la Varsovia si NATO, cu o valabilitate de 25 de ani. S-a aprobat, de asemenea, reducerea efectivului trupelor sovietice din Ungaria si rechemarea acestora din Romania. La 25 februarie 1991, la Budapesta, ministrii de Externe si ministrii Apararii din cele sase tari participante la Tratatul de la Varsovia au decis dizolvarea structurii militare a acestuia. S-a precizat ca reprezentantii tarilor participante au semnat la acesta data documentul care anuleaza obligatiile existente intre statele membre si in special cele legate de ajutorul reciproc in caz de agresiune. In virtutea acestui document, Inaltul Comandament Unificat si Statul Major, precum si toate organele militare care depindeau de acest pact au fost desfiintate pana la 1 aprilie 1991. La 1 iulie, in acelasi an, la Praga, delegatiile Bulgariei, Cehoslovaciei, Poloniei, Romaniei, Ungariei si URSS au semnat Comunicatul privind incetarea valabilitatii Tratatului de la Varsovia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.