Pentru prima data in istoria de zece editii a festivalului, organizatorii au acordat, cu sprijinul unui sponsor, un Premiu al Publicului acelui film care a intrunit cele mai multe voturi din partea spectatorilor.
La finalul editiei din acest an a Festivalului Filmului European, pelicula irlandeza "Rory O'Shea a fost aici" ("Inside I'm Dancing") a castigat Premiul Publicului. Cel de-al treilea lungmetraj al irlandezului Damien O'Donnell, "Rory O'Shea a fost aici", este povestea a doi prieteni, ambii suferind de handicapuri fizice, care decid sa paraseasca azilul si sa plece la drum pentru a gusta din bunele si relele vietii. Regizorul si-a facut debutul la Cannes in urma cu sapte ani, cu "East is East".
Premiul Publicului este menit sa sprijine distributia in toata tara a filmului castigator. Sponsorul va oferi 2.500 lei acelui distribuitor roman care va cumpara in maximum trei luni drepturile de distributie. Astfel, "Rory O'Shea a fost aici" ar trebui sa aiba o viata mai lunga in cinematografele din Romania decat proiectia singulara pe care a avut-o in festival.
Delegatia Comisiei Europene, principal organizator al festivalului, a decernat la Gala de inchidere a Festivalului Filmului European de la cinema Studio, premiile concursului a€˛Europa la liceu", care a avut anul acesta o tema indeaproape legata de arta filmului: "Europa. Filmat in Romania". Cea de-a treia editie a concursului a invitat elevii la un exercitiu de comunicare vizuala: sa surprinda pe film Europa de langa ei. Dintre cele 938 de proiecte inscrise, 450 au intrat in etapa finala si au fost evaluate de un juriu format din regizorul Cristi Puiu, Marius Toader (Media Factory), Sorin Botoseneanu (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), Teodor Frolu (DC Communication) si Daniela Rosca (Delegatia Comisiei Europene). Primele locuri au fost castigate de echipe de la Colegiul National a€˛Moise Nicoara" din Arad, Liceul Teoretic Bulgar a€˛Hristo Botev" din Bucuresti si respectiv Liceul Teoretic a€˛Grigore Moisil" din Bucuresti. Membrii juriului au acordat cinci premii speciale filmelor, realizate de elevi de la Colegiul Economic din Targoviste, Colegiul National a€˛Emil Racovita" din Iasi, Grupul Scolar Agricol din Bistrita, Liceul de Informatica din Craiova si Liceul Ovidius din Constanta. Cele opt filme au fost prezentate in momentul acordarii premiilor, infatisand cat de europeana este sau arata Romania in ochii realizatorilor.
In incheierea Festivalului Filmului European a fost difuzata pelicula castigatoare a Palme d'Or la Cannes 2005: a€˛Copilul" (a€˛L'Enfant"), regizata de fratii Dardennne. Echipa de productie a filmului a fost reprezentata de operatorul Benoit Dervaux, care a mai fost in Romania pentru a face un documentar produs de fratii Dardenne.
Desfasurat la Bucuresti intre 27 aprilie si 11 mai, Festivalul Filmului European a insemnat anul acesta un numar-record de 41 de filme din 23 de tari. Printre noutatile editiei de anul acesta sunt acordarea Premiului Publicului, promovarea festivalului de cinci a€˛ambasadori" (regizorii Cristi Puiu, Andreea Paduraru, Cristian Mungiu, Florin Iepan si Dumitru Budrala) si includerea in program a unei sectiuni speciale a€˛Povesti despre fotbal", ca un fel de a€˛incalzire culturala" pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Germania.
Tot o premiera a fost includerea Craiovei (4 -7 mai) pe lista editiilor locale. Sibiul, viitoarea Capitala Culturala Europeana in 2007, a avut parte de premiera filmului a€˛Interceptarea" (a€˛The Listening") chiar de Ziua Europei, pe 9 mai. Celelalte orase unde festivalul va ajunge sunt Timisoara (18-21 mai) si Iasi (25-28 mai).
O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sarcina organizarii Festivalului Filmului European va fi preluata de Institutul Cultural Roman.