Haina face pe om sau omul pe haina? Fostul dictator irakian Saddam Hussein pare a gandi, contrar opiniei generale, ca vesmintele pe care le poarta pot sa-i schimbe destinul. Fostii sau actualii dictatori ai lumii, mari sau mici, au avut int

Haina face pe om sau omul pe haina? Fostul dictator irakian Saddam Hussein pare a gandi, contrar opiniei generale, ca vesmintele pe care le poarta pot sa-i schimbe destinul.

Fostii sau actualii dictatori ai lumii, mari sau mici, au avut intotdeauna o legatura stransa cu moda. Fie au lansat tendinte, precum Fidel Castro si uniforma sa militara, sau Kim Il-Sen si tunica Mao, fie au oripilat prin ingrozitorul prost-gust si opulenta afisate. Cati dictatori, atatea exemple. Cine ar putea-o uita pe Imelda Marcos si pasiunea sa, devenita obsesie, pentru pantofi? Intre toti acestia si Saddam Hussein, aflat in prezent intr-o inchisoare irakiana asteptand verdictul in procesul in care este acuzat de genocid si crime in masa, exista o singura diferenta. El foloseste moda pentru a influenta opinia publica.
LA COMANDA, PE MASURA. Procesul lui Saddam Hussein a inceput in octombrie anul trecut, cand acesta a reaparut in ochii opiniei publice, complet diferit fata de imaginea haituita a fugarului prins de americani. A purtat, in vizitele dese la tribunal, o serie de costume pe comanda confectionate din stofa de lana turceasca, pe care le achizitionase de la croitor inainte de brutala sa indepartare de la putere. Abia de curand, a renuntat la costumele inchise la culoare in favoarea unui caftan bleu deschis, o alegere neasteptata pentru un laic fervent precum Saddam. Lumea a inceput sa banuiasca o sireata schimbare de imagine.
ANALIZA SI CONTRAANALIZA. Cu doar cateva luni in urma, cotidianul Washington Post opina ca Saddam poarta costume la tribunal pentru a castiga aprobarea globala. Aderand la codul vestimentar al politicii internationale, scria Washington Post, Saddam a trimis mesajul ca este in continuare un lider de nivel mondial si nu un razboinic local. Caftanul bleu a contrazis insa aceasta teorie, iar expertii au apreciat ca, de fapt, Saddam a avut inca de la inceput o strategie diferita. Publicul-tinta al lui Saddam nu este lumea intreaga, ci lumea islamului. Este greu de gandit o modalitate mai buna prin care fostul lider sa trimita un mesaj de solidaritate cu islamistii antioccidentali, decat purtand la tribunal vesmantul traditional al nomazilor arabi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.