Senatorii si deputatii criticati de Raportul Comisiei Europene pentru opozitia la reforme considera ca nu au ce sa-si reproseze.

Initiatorii propunerilor legislative privind schimbarea procedurii de numire a procurorului-sef DNA nu considera oportuna retragerea lor. Asta desi proiectul de Raport al Comisiei Europene critica dur aceste tentative care „ar fi redus capacitatea operationala a DNA". Dupa votul anti-DNA din Senat, de asemenea criticat in Raport, PSD si UDMR au venit cu doua propuneri legislative care ar acorda CSM dreptul de a face propunerile pentru conducerea DNA. Deputatul PSD Florin Iordache, initiatorul uneia dintre propuneri, ne-a declarat ieri ca isi mentine pozitia exprimata in propunerea sa legislativa: „Din moment ce CSM raspunde de tot ce se intimpla in Justitie, este normal ca numirile si revocarile procurorilor DNA sa le propuna tot el. Chiar daca in Raportul de tara se vede altfel, eu imi mentin linia, mai ales ca si Constitutia imi da dreptate".

UDMR arunca vina pe Basescu

Vicepresedintele UDMR, Marton Arpad, nu vede nici el motive pentru retragerea propunerii senatorului Gyorgy Frunda: „De ce sa ne dezicem? Chiar dl presedinte Traian Basescu este de acord cu ea. Cind a avut loc intilnirea liderilor partidelor politice cu dl presedinte, s-a cazut de acord ca asa este corect, ca CSM sa propuna procurorii-sefi de la DNA. Pentru cine nu crede, vom prezenta saptamina viitoare o caseta care va surprinde lumea politica".

Si unele voci din PNL, precum senatorul Norica Nicolai, sustineau ca ar fi utila varianta numirii sefilor DNA de catre CSM. Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, ne-a precizat ieri ca solutia urmeaza intr-un final sa fie decisa de o comisie speciala care sa cuprinda cite un reprezentant al fiecarui partid si al ministerului de resort. „Aceasta comisie nu s-a constituit inca. Totusi, optam pentru o solutie in care autoritatea in materie sa apartina ministrului Justitiei", a conchis Hasotti.


PSD si PRM nu-si imputa nimic

Intirzierea votarii Codului de procedura penala, care ar institui raspunderea penala a demnitarilor, si votul impotriva cererii de perchezitie la domiciliul lui Adrian Nastase sint alte doua bile negre ale Comisiei Europene. Liderii PRM si PSD, pricipalii autori, considera ca nu li se poate imputa nimic.

Lucian Bolcas (PRM) sustine ca vinovatia pentru intirzierea dezbaterilor in Parlament a Codului de procedura penala ii apartine in exclusivitate ministrului Justitiei, Monica Macovei, care ar fi „cerut aminari pentru a veni cu zeci de amendamente pentru propriul ei text de acum trei luni". Victor Ponta (PSD) nu are nici el nimic sa-si reproseze, aruncind si el vina pe ministrul Justitiei: „In prima faza, textele erau neconstitutionale.

Dupa aceea, iata, dupa interventia presedintelui Traian Basescu, totul s-a rezolvat". Criticile referitoare la respingerea prin vot secret a cererii de perchezitie la domiciliul lui Adrian Nastase sint respinse cu argumente procedurale: Bolcas sustine ca „in toate statele civilizate votul privind persoana este secret". Ponta considera ca rezultatul a fost decis de votul parlamentarilor din Coalitie: „Nu PSD are majoritatea in Camera, iar votul secret a fost decis de majoritate".