Primaria de la Strasbourg ar fi adus Parlamentului un prejudiciu de 27 de milioane de euro, sustin membrii legislativului.

Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, va cere liderilor tarilor membre UE sa discute la summitul din iunie mutarea sediului Parlamentului de la Strasbourg. Liderii a cinci dintre cele sapte grupuri parlamentare din legislativul european sprijina aceasta cerere. Initiativa a apartinut liderului socialistilor, Martin Schultz, care a justificat-o prin "dificultatile practice" pe care le ridica sistemul. Parlamentarii sint obligati sa faca naveta de la Bruxelles la Strasbourg, pentru sedintele plenare, o data pe luna, insotiti de camioane intregi de documente - o miscare pe care o denumesc "un adevarat circ ambulant".

Primaria a furat chiria

Parlamentarii sint deranjati de multa vreme de acest Ądu-te-vino" permanent. Ei au propus de-abia acum mutarea sediului unde se desfasoara sedintele in plen, dupa scandalul imens de luna trecuta, cind au aparut acuzatii ca Primaria orasului Strasbourg ar insela Parlamentul la pretul chiriei. Parlamentarii au suspendat un acord de cumparare a cladirii in care isi desfasoara intrunirile, dar si plata chiriilor. Doua dintre cladirile Parlamentului din Strasbourg sint detinute de o companie privata de pensii olandeza, SCI Erasme. Aceasta companie a inchiriat cladirile Primariei din Strasbourg, care le-a subin-chiriat Parlamentului pentru pretul de 10,5 milioane de euro pe an. Parlamentarii suspecteaza acum ca Primaria din Strasbourg le-a incarcat nota de plata cu 15 pina la 25%. Anul trecut, Parlamentul a negociat cu firma SCI Erasme cumpararea cladirilor pentru pretul de 136 de milioane de euro. Ulterior a aparut informatia ca SCI Erasme va plati orasului Strasbourg compensatii pentru vinzarea cladirilor, in valoare de 29 de milioane de euro. Parlamen-tarii s-au intrebat atunci care ar fi motivatia pentru aceste "compensantii". Cel mai credibil raspuns ar fi acela ca firma compenseaza cistigurile pe care le incaseaza acum primaria din chirie.

Interventie la nivel inalt

Ca urmare a scandalului, presedintele Parlamentului, Josep Borrell, i-a scris premierului francez, Dominique de Villepin, sa intervina in rezolvarea problemei. Primarul orasului Strasbourg, Fabienne Keller, neaga faptul ca ar fi existat ceva necurat la mijloc si ameninta ca ii va da in judecata pe cei care au acuzat primaria de coruptie. Keller explica "compensatiile" oferite de firma SCI Erasme ca o "asigurare" pentru cazul in care Parlamentul ar decide sa isi mute sediul din oras.

"Acuzatiile sint intarite de faptul ca orasul Strasbourg refuza sa arate Parlamentului European documentele privind operatiunile sale cu SCI Erasme", considera parlamentarul lituanian Valdis Dombrovskis, de centru-dreapta. Dombrovskis estimeaza ca primaria orasului francez a incarcat nota de plata a Parlamentului cu 27 de milioane de euro din 1979, de cind Parlamentul e situat la Strasbourg.

Ar trebui schimbat Tratatul UE

Sediul oficial al Parlamentului European este prevazut in Tratatul UE de la Maastricht din 1992. Pentru a inlatura aceasta clauza, ar trebui facuta o revizuire a Tratatului, considera experti legali consultati de EUObserver. Acest pas este putin probabil. In plus, pentru a adopta mutarea sediului parlamentar, ar trebui ca toti membrii Consiliului European sa fie de acord. Franta, care considera gazduirea Parlamentului un motiv de mindrie nationala, nu va accepta, cel mai probabil, mutarea.