Datoriile firmelor catre bugetul general consolidat au ajuns, la sfarsitul lunii martie, la 16,1 miliarde de lei noi, in crestere cu 4,8% comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Lista datornicilor a fost publicata recent pe pagina de Internet a
Datoriile firmelor catre bugetul general consolidat au ajuns, la sfarsitul lunii martie, la 16,1 miliarde de lei noi, in crestere cu 4,8% comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Lista datornicilor a fost publicata recent pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), aceasta situatie este cauzata de majorarea cu peste 1,3 miliarde de lei a datoriilor catre stat ale marilor contribuabili precum Minvest (filialele Bradmin, devamin si Teliuc), CNH sau CFR SA. In acelasi timp, restantele firmelor mici si mijlocii au scazut in ultimele trei luni cu peste 630 de milioane de lei, respectiv cu 8,2%. Datoriile totale ale firmelor mari au depasit 7,75 miliarde de lei , iar restantele firmelor mici au totalizat 7,66 miliarde de lei. Companiile mari au acumulat cele mai importante datorii, de peste 3,7 miliarde de lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii), in timp ce societatile mici au acumulat datorii semnificative, de 4,5 miliarde de lei la bugetul de stat (care colecteaza impozitul pe profit si venit, accize, TVA etc). Fiscul precizeaza ca o serie de societati mari de stat se afla deja in proceduri de executare silita pentru recuperarea datoriilor. Este vorba despre Termoelectrica, Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor si CFR SA. In plus, in ultimele trei luni si-au facut loc pe lista datornicilor Metalurgica Reghin, Miniera Banat, Santierul Naval Damen Galati, Mechel Targoviste si SN a Sarii, pentru acumularea unor datorii semnificative la bugetul de pensii sau la cel de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, peste 80 de firme mari si-au achitat integral datoriile la bugetul de pensii si de sanatate si au fost scoase de pe lista.
Pe lista datornicilor se afla aproape 380 de firme mari si 85.800 de societati mici si mijlocii. Mari contribuabili sunt considerate firmele a caror cifra de afaceri depaseste 500 de miliarde de lei vechi. Datoriile la stat ale firmelor sunt actualizate trimestrial. Sunt exceptate de la publicarea pe site firmele in faliment si cele care au contestat in instanta valoarea datoriilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.