Unul din trei pacienti oncologici au leziuni la nivelul pielii, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Incidenta crescuta a cancerului cutanat este strans corelata cu expunerea la radiatia solara. Razele ultraviolete (UV) exercita un efec

Unul din trei pacienti oncologici au leziuni la nivelul pielii, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Incidenta crescuta a cancerului cutanat este strans corelata cu expunerea la radiatia solara. Razele ultraviolete (UV) exercita un efect cumulativ in timp la nivel cutanat si sunt in mare masura responsabile de fenomenele degenerative de la nivelul pielii - de la imbatranire precoce pana la cancer.
Cantitatea crescuta de raze UV care ajung la nivelul pielii este datorata diminuarii stratului de ozon atmosferic - consecinta a poluarii industriale, dar si modificarii stilului de viata - expunere exagerata la soare sau surse artificiale de UV sau activitati in aer liber fara protectie solara.
''Protectia cu ajutorul cremelor fotoprotectoare constituie un element esential in prevenirea dezvoltarii cancerelor cutanate'', sustin specialistii.
Acestia atrag atentia asupra faptului ca ''toate persoanele pot dezvolta cancer de piele. Un risc mai mare prezinta, insa, cei care au: tegumente deschise la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat, istoric de arsuri solare severe, alunite numeroase sau istoric familial de cancer cutanat. Melanomul se dezvolta frecvent de la nivelul alunitelor agresate prin traumatisme mecanice - zgariere, frecare, intepare - sau prin expunere exagerata la UV''.
Dupa constituire, melanomul are o evolutie rapida, galopanta, cu metastazare la nivelul organelor interne. Pentru a surprinde in faza cat mai precoce transformarea maligna se recomanda urmarirea aspectului alunitelor, elementul cel mai important fiind observarea modificarii aspectului leziunii - dimensiune, culoare, bordura.
''Extirparea alunitelor modificate este singura metoda terapeutica eficienta'', precizeaza specialistii.

15 mai - Ziua europeana de lupta impotriva melanomului

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) alaturi de compania Mediplus, partenerul Avene Laboratoires in Romania, lanseaza cu ocazia ''Zilei europene de lupta impotriva melanomului'', primul program national de depistare a leziunilor maligne cutanate.
Campania ''Controleaza-ti alunitele - apara-ti viata'' face parte dintr-o initiativa mult mai larga, care include alte 15 tari europene. In data de 15 mai, peste 400 de medici dermatologi din toata tara, membri ai SRD, ''vor oferi in mod suplimentar pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor de pe corp''.
Pacientii vor fi sfatuiti cum sa profite de efectele benefice ale razelor soarelui si cum sa se fereasca de actiunea nociva a razelor UV.
''Ziua europeana de lupta impotiva melanomului este un eveniment desfasurat la nivel european si ne bucuram ca din 2006 si Romania va intra in acest circuit. Pe langa sensibilizarea oamenilor fata de acest subiect, dorim sa insistam asupra importantei unui consult medical in depistarea preventiva a melanomului'', afirma prof. dr. Dan Forsea, presedintele SRD.
Campania din Romania va insista asupra educarii populatiei in privinta depistarii precoce a bolii si a necesitatii de a consulta medicul specialist.
Toate datele despre pacientii care vor beneficia de acest program vor fi ulterior cuprinse intr-o cercetare statistica nationala, prima de acest fel din Romania, care va putea oferi informatii orientative referitoare la situatia actuala din tara noastra. Rezultatele studiului vor fi facute publice in partea a doua a lunii iunie a acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.