Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) consi-
dera ca propunerile plenului Consiliului Economic si Social (CES) privind proiectul de modificare a Legii numarul 356/2001, Legea Patronatelor, asi-
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) consi-
dera ca propunerile plenului Consiliului Economic si Social (CES) privind proiectul de modificare a Legii numarul 356/2001, Legea Patronatelor, asi-
gura o imbunatatire a legislatiei in domeniul patronal numai in conditiile in care se vor corobora si cu celelalte modificari ale legislatiei dialogului-social, a declarat vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Actele normative la care Nicolescu afirma ca ar trebui facute modificari sunt Legea nr 130/1996 privind contractul colectiv de munca, Legea nr 109/1997 a Consiliului Economic si Social, Hotararea Guvernului nr 314/2001 privind infiintarea organizarea si functionarea comisiilor de dialog social modificata si completata prin Hotararea de Guvern nr. 569/2002.
In opinia reprezentantilor acestei organizatii patronale, proiectul de modificare a Legii de Constituire a patronatelor nu asigura constituirea patronatelor pe criteriul apartenentei la categoria intreprinderilor mici si mijlocii, nu ofera rolul si competentele in dialogul social si patronatelor din intreprinderile mici, mijlocii.
Constituirea patronatelor pe criteriul apartenentelor obiectului de activitate al acestora la aceeasi ramura, definita prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, cum este prevazut in acest proiect al noii legi a patronatelor, va crea probleme de organizare si functionare a organizatiilor patronale, sustine presedintele Ovidiu Nicolescu, deoarece ramurile definite prin CCM unic la nivel national contine diferite clase CAEN, patronii din fiecare clasa avand interese specifice si diferite de ceilalti, reprezentarea lor sectoriala unitara fiind dificila.
Modificarea Legii patronatelor va avea si alte efecte paguboase, sustine presedintele CNIPMMR, si anume infiintarea de noi patronate va fi conditionata de existenta unui patrimoniu minim care va afecta in principal asocierea patronilor din IMM-uri. Conform proiectului propus de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, patrimoniu minim initial, trebuie sa fie de 3.000 RON, pentru un patronat, de 5.000 RON pentru o federatie si de 10.000 RON pentru o confederatie. Inregistrarea tuturor organizatiilor patronale va crea, de asemenea, o incarcare artificiala a instantelor judecatoresti cu mii de dosare, ceea ce creste birocratia in sistemul juridic, sustin membrii CNIPMMR.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera ca din aceasta cauza legea ar trebui sa fie amendata inainte de a fi promulgata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin