Presedintele francez, Jacques Chirac, a devenit centrul afacerii Clearstream, dupa ce, joi, cotidianul Le Monde a publicat mai multe documente care sustin implicarea sefului statului si a premierului Dominique de Villepin in acest scandal. Dosarul C
Presedintele francez, Jacques Chirac, a devenit centrul afacerii Clearstream, dupa ce, joi, cotidianul Le Monde a publicat mai multe documente care sustin implicarea sefului statului si a premierului Dominique de Villepin in acest scandal. Dosarul Clearstream, referitor la o livrare dubioasa de fregate frantuzesti catre Taiwan, in anul 2001, a provocat o serioasa agitatie pe scena politica pariziana, in ultima perioada. Palatul Elysee a dezmintit, insa, acuzatiile conform carora Jacques Chirac ar fi intervenit pentru a solicita o ancheta asupra unor personalitati politice, printre care actualul ministru de Interne, Nicolas Sarkozy, suspectat de posesia unor conturi secrete in strainatate. Le Monde apreciaza ca, din notitele generalul Philippe Rondot, specialist din serviciile de securitate si principal actor in afacerea Clearstream, "implicarea sefului statului apare fara ambiguitate". "PR (Presedintele Republicii) doreste sa trateze direct cu D de V (Dominique de Villepin)", scrie fostul agent secret.Observatiile probeaza, de asemenea, insistenta lui Dominique de Villepin - in perioada respectiva, ministru de Externe - de a demonstra implicarea in scandal a lui Sarkozy, care, in prezent, afirma ca este victima unui complot. La inceputul anului 2004, Villepin i-a cerut generalului Rondot - la acea data, consilier in Ministerul Apararii - sa organizeze o ancheta secreta asupra unei liste, apartinand companiei Clearstream din Luxemburg. Ulterior, lista s-a dovedit a fi falsa. Villepin a dezmintit, insa, in repetate randuri, ca a solicitat anchetarea unor oameni politici. Noile dezvaluiri publicate de Le Monde survin la o zi dupa ce Chirac si-a anuntat decizia de a-l mentine pe Villepin in functia de premier, denuntand, in context, "dictatura zvonurilor si a calomniilor". Presa franceza, consultata de Mediafax, a criticat, de asemenea, rolul lui Sarkozy, candidat la alegerile prezidentiale din 2007. Acesta se prezinta drept principala "victima" a scandalului si sustine ca nu a primit informatiile la timp. Versiunea este insa contraatacata de marturia jurnalistului Stephane Denis, care afirma ca i-a transmis lui Sarkozy, in septembrie 2004 si aprilie 2005, mesaje orale din partea generalului Rondot, in legatura cu ancheta Clearstream. Sarkozy dezminte ca ar fi receptionat mesajele respective. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.