Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei scop - precizat inca de la infiintare - il constituie declararea sistemului comunist drept "criminal", fara
Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei scop - precizat inca de la infiintare - il constituie declararea sistemului comunist drept "criminal", fara sa se pronunte asupra vinovatilor, Vladimir Tismaneanu nu si-a precizat (inca) relatiile sale cu o serie de institutii ale statului roman si nici felul exact in care a ajuns din Venezuela in SUA.
In curriculum vitae, Vladimir Tismaneanu s-a prezentat drept un contestatar al sistemului comunist - instalat in Romania si prin zelul comunist al parintilor sai (Leonid si Hermina Tisminetchi) - plecarea lui din tara fiind privita drept o "eliberare" de sistemul totalitar.
O serie de documente lasa sa se inteleaga ca lucrurile nu au stat chiar asa.
Dosarul 10.947, volumul 9
Arhiva SRI, Fond "D", Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370, prezinta un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu. Astfel, fisa (strict secreta), intocmita la 13 august 1987, da un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu.
Nascut la 4 iulie 1951, la Brasov, Vladimir Tismaneanu a absolvit "Facultatea de Filosofie" din Bucuresti, avand profesia de sociolog si cunoscand ca limbi straine franceza si engleza.
Inscris la facultate in 1970, Vladimir Tismaneanu absolva studiile in 1974, cu examen de stat.
Din 1974 pana in 1976, Vladimir Tismaneanu a functionat la Institutul de Proiectari "Proiect" Bucuresti. Ca filosof, Vladimir Tismaneanu a reusit sa ocupe un post la "laboratorul de sociologie" al institutului. Asadar, din facultate, Vladimir Tismaneanu este angajat - direct - fara stagiu in provincie la un institut principal din Bucuresti.
La vremea respectiva, stagiul in provincie era obligatoriu.
Ulterior, Vladimir Tismaneanu se transfera la "Institutul de Proiectari pentru Constructii Tipizate" - tot ca sociolog - pana in noiembrie 1981, cand fostul membru PCR (din 1973) pleaca in strainatate cu mama si nu mai revine in tara.
Conform Fisei din 13 august 1987, Vladimir Tismaneanu beneficiaza pana la fuga din 1981 de "mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste", se noteaza in Fisa.
In aprecierea lui Vladimir Tismaneanu au contat foarte mult parintii. Leonid (nascut la Soroca, in 1913) si Hermina Marcu Sohn (de profesie medic) au activat in celule komintern-iste din perioada interbelica. Tatal, condamnat in 1935 pentru activitatea pro-sovietica, a luptat ulterior, impreuna cu Hermina, in razboiul civil din Spania, de partea asa-zisilor republicani (comunisti). Dupa incheierea razboiului din Spania, Leonid si Hermina Tisminetchi s-au refugiat in URSS, unde au lucrat la "Radio Moscova", cunoscand-o bine pe Ana Pauker (1942-1943).
Conform revistei "Arhivele Totalitarismului" (studiul lui Petre Opris), parintii lui Tismaneanu au revenit in tara abia in martie 1948. Leonid a fost incadrat in aparatul CC al PCR, la "Directia de Propaganda si Agitatie". Din 1952 - dupa caderea Anei Pauker - a devenit director-adjunct la "Editura de Stat pentru Literatura Politica".
Ani in sir, Leonid Tisminetchi a fost seful catedrei de marxism-leninism a Universitatii "Constantin I. Parhon", si seful catedrei de "Istoria Partidului Comunist al URSS", la "scoala Superioara de stiinte Sociale A.A. Jdanov".
Leonid Tisminetchi a fost exclus din partid in 1960, dar a fost reprimit in partid in 1964. A decedat in 1981, la "institutul Ana Aslan" de la Otopeni.
Tismaneanu a plecat din Romania cu ajutorul Securitatii
Ceea ce dezvaluie Fisa din 13 august 1987 este un fapt neasteptat: Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitatii!
U.M. 0617 nu este insa alta decat codificarea "Directiei a II-a" a Securitatii, specializata in contra-informatii economice.
Oare Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania ca ofiter de contra-informatii, sub acoperirea de "turist" in 1981? Iata o intrebare la care ar trebui sa se raspunda public, dat fiind pozitia lui Vladimir Tismaneanu in "Comisia prezidentiala".
Mihai Pelin, in "Opisul emigratiei politice" - carte editata la "Compania" (coordonatorul seriei Clar/Obscur Petru Romosan, redactor Adina Keneres) - facea aceeasi observatie, la pagina 325, ca Vladimir Tismaneanu a fost ajutat sa plece din tara de U.M. 0617 (Directia a II-a).
"Directia a II-a" (0617) este fosta "Directie Contra-Sabotaje", din anii '50. Ofiterii si colaboratorii "Directiei a II-a" aveau in institutii birouri proprii, dotate cu tehnica de inregistrare a convorbirilor telefonice si de supraveghere filmica si fotografica a incaperilor care prezentau un interes "operativ" in obtinerea de informatii secrete sau in verificarea unor date obtinute de la reteaua informativa de intreprindere.
"Directia a II-a" actiona contra-informativ impotriva spionajului economic, veghea ca datele secrete ale unor contracte sa nu ajunga la firme concurente, impiedica scurgerea de patente etc.
Un "sociolog" putea actiona foarte bine in aceasta "Directie", ca "ofiter acoperit".
Lector in CC al UTC
In Fisa se noteaza: "Ca membru PCR (Vladimir Tismaneanu), a fost antrenat la realizarea diferitelor sarcini, printre care si cea de lector al Comisiei de propaganda a Comitetului Municipal PCR Bucuresti".
"Lector", adica propagandist al comunismului!
Acest lucru devine interesant pentru o persoana desemnata de Traian Basescu ca sa conduca o "comisie prezidentiala", al carei scop este tocmai declararea comunismului drept un "sistem criminal". Cu alte cuvinte, cel care ne prezenta ca "lector" comunismul (marxismul) in culorile cele mai roze, vine acum sa ne bata pe umar si sa ne spuna ca a fost vorba de un "sistem criminal"!
Basescu, abil, a recunoscut sincer ca el, personal, nu poate acuza de nimic comunismul, pentru ca el a dus-o foarte bine sub comunism - seamana cu Hrusciov, "destalinizatorul". Cel care sustinea ca "intelectualii sunt ca vrabiutele: este de ajuns sa intinzi palma cu graunte, ca ei sa-ti ciuguleasca din palma".
A fost de ajuns ca Basescu sa intinda putin "palma cu graunte" si "vrabiutele - intelectualii" au si inceput, imediat, sa ciuguleasca. Astfel, presedintele lasa, cu mare abilitate, pe ALTII sa "afuriseasca" comunismul si se spala frumusel pe maini. Cum s-ar spune: Comunismul acuzat, Basescu tot curat. Sa recunoastem, remarcabil de bine lucrat!
In SUA cu ajutorul Partidului Comunist American
In noiembrie 1981, Vladimir Tismaneanu pleaca cu mama (Hermina) intr-o calatorie in Franta si Spania.
In Spania, Hermina - luptatoare in Razboiul Civil de partea comunistilor - apeleaza la "vechii tovarasi" din anii '30. Astfel, Vladimir Tismaneanu ajunge la "comunistii" din Venezuela, care il adapostesc o vreme.
Prin comunistii din Venezuela, Vladimir Tismaneanu stabileste o legatura cu secretarul general al Partidului Comunist din SUA.
Ca urmare a acestei legaturi, Vladimir Tismaneanu scrie un fel de "hagiografie" a acestuia, o adevarata apologie a comunismului american.
Foarte interesant, secretarul general al PCA intervine la Departamentul de Stat si la CIA - unde avea relatii puternice - astfel ca Vladimir Tismaneanu este admis in Statele Unite.
Prin urmare, prima carte scrisa "in libertate" de Vladimir Tismaneanu este o apologie a secretarului general al Partidului Comunist American si a comunismului american. Asa ca, ulterior, "Marele soc" (cartea de interviuri cu Ion Iliescu) gasea un profesionist al genului: Vladimir Tismaneanu.
De altfel, familia lui Ion Iliescu (Alexandru, Etimie - tata si unchi - precum si Ion) au cunoscut foarte bine familia Tisminetchi. Ambele au fost protejate de Ana Pauker, cea care l-a propulsat pe Ion Iliescu, in 1949, in cadrul CC al UTM. Apoi in functia de secretar al "Sovietului Studentilor si Aspirantilor Romani", aflati la studii in URSS, la inceputul anilor '50.
Ion Iliescu era, pe atunci, nedespartit in munca obsteasca de fiica Anei Pauker, la Moscova. De care isi reaminteste foarte bine.
Relatiile dintre familia Tisminetchi si Ion Iliescu au produs "Marele soc". Precum si recomandarea pe care Ion Iliescu i-a dat-o lui Basescu, ca sa-l numeasca pe Vladimir Tismaneanu in fruntea "comisiei prezidentiale", care va declara comunismul drept un "sistem criminal". Fara sa stabileasca insa vreo vinovatie clara.
Ajungand in SUA, Vladimir Tismaneanu se pare ca a ajuns acolo unde trebuia sa ajunga, de fapt.
Ce urmareste "Comisia Tismaneanu"
In momentul de fata exista, in Romania, considerabile interese pentru ca de instaurarea si perpetuarea comunismului sa fie "responsabilizat" poporul roman.
Dupa ce ani de zile s-a lucrat in arhive ca sa dispara documentele care dovedeau cine a adus, de fapt, comunismul in Romania si cine le-a perpetuat pana in ultima clipa, acum s-a trecut la faza a doua a unui proces care s-a mai petrecut de cateva ori: "rescrierea istoriei"!
Trebuie ca romanii sa fie "responsabilizati" pentru ca au pus umarul la o "societate criminala". Cei care au adus comunismul in Romania, care l-au sustinut ca o veritabila "coloana", trebuie sa se piarda in neant. Iar romanilor sa li se bage pe gat faptul ca au "sustinut" o "societate criminala", comunista.
Romanii - victime ale comunismului - vor deveni, in acest caz, autorii lui. Ceea ce este esential.
"Comisia Tismaneanu" va elabora - pana la toamna - cateva zeci de pagini de acuzatii, care sa prezinte "comunismul roman" drept criminal.
Dar - atentie - fara sa faca vreo referire la autori.
Cum se stie, nu exista crima fara autor. O crima este intotdeauna personalizata.
Or "Comisia Tismaneanu" - evitand sa faca vreo referire la adevaratii criminali ai comunismului - va pasa, voalat, responsabilitatea pentru introducerea si perpetuarea comunismului pe umerii intreg poporului roman. Si nu a adevaratilor autori.
Faptul ca in Romania a existat - intre 1945-1962 - cea mai ampla rezistenta nationala din Europa contra comunismului, nu face catusi de putin obiectul activitatii Comisiei domnului Tismaneanu. Si stim de ce!
"Comisia Tismaneanu" se va intruni doar de doua ori si va elabora cateva zeci de pagini de generalitati, din diferite domenii, care sa acuze perioada comunista din Romania de "crime", fara sa stabileasca insa, in mod precis, "criminalii".
Acelasi lucru s-a intamplat cu "revolutia" inventata de Iliescu.
In Romania ar fi avut loc o "revolutie" si nu o lovitura de stat a catorva complotisti, cu sprijin extern. Conceptul de "revolutie" are rolul de a masca crimele si abuzurile din decembrie '89, trecandu-le de pe umerii autorilor reali pe umerii poporului roman. Dar nu romanii au organizat un "tribunal militar exceptional", ca sa-i "judece" pe sotii Ceausescu, ci un anumit director al Editurii Tehnice. Nu romanii au organizat sangeroasa "diversiune cu teroristii" din 22-24 decembrie '89, ci cativa civili si generali, orbiti de lupta pentru acapararea puterii. Nu romanii au asasinat cuplul Ceausescu, inainte ca acesta sa inceapa sa vorbeasca, ci aceia care aveau un interes vital ca el si ea sa taca definitiv.
In prezent, cum observam, nici macar deshumarea cadavrelor Ceausescu de la Cimitirul Bellu nu a fost acceptata. Urmasii lui Ceausescu doresc sa stie, macar, unde le-au fost inmormantati parintii.
"Revolutia" lui Iliescu mascheaza perfect toate aceste fapte. Cum bine spunea unul dintre complotisti, daca este "revolutie", atunci domneste "justitia revolutionara", care are caracter "expeditiv". Si toate responsabilitatile trec asupra "poporului" revoltat.
Exact acelasi lucru il incearca "Comisia Tismaneanu", care acuza societatea comunista din Romania ca a avut caracter "criminal", dar nu spune nimic despre autori. Despre cei care au introdus comunismul in Romania si l-au perpetuat, aceasta nu intereseaza comisia.
Pentru aceasta treaba a fost desemnat, nu intamplator, Vladimir Tismaneanu. Care ramane sa-si precizeze relatiile cu U.M. 0617, Directia a II-a, Contraspionaj economic.
Goma a naruit planul secret
Planul secret al "Comisiei Tismaneanu" prevedea "contactarea" celui mai important disident din Romania: Paul Goma. Semnatura acestuia pe documentul final al comisiei i-ar fi dat greutatea necesara, acreditanu-l. N-a fost sa fie!
Dupa parerea lui Paul Goma, membrii comisiei - personalitati in domeniul lor - habar n-au de istoria adevarata a comunismului.
Dupa cateva mesaje mieroase, Vladimir Tismaneanu a facut eroarea de a-i intoarce spatele lui Paul Goma.
Nici alti disidenti - decat cei oficiali - nu au fost introdusi in Comisia prezidentiala.
Lucrurile ar trebui spuse pana la capat. Marxismul, predicat de Vladimir Tismaneanu pana in 1981, a fost o doctrina periferica a secolului al XIX-lea. Cine a impus insa aceasta doctrina ca sistem de stat pentru prima data in Rusia in 1917? O lectura necesara ar fi Anthony Sutton: "The Wall Street and the Bolshevick Revolution". Domnul Vladimir Tismaneanu ar afla astfel cam cat i-a costat pe "bancherii internationali" de pe Wall Street introducerea comunismului in Rusia. Sau cum "lampa lui Ilici" a fost, de fapt, opera lui "General Electrics"!
Apropo, poate ne spune domnul Vladimir Tismaneanu in cate universitati americane marxismul este obiect de studiu? In cate zeci?
Indicatiile lui Tismaneanu catre Goma
"Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris"
Fragment din corespondenta Paul Goma-Vladimir Tismaneanu referitoare la includerea disidentului roman in comisia prezidentiala pentru condamnarea comunismului, tutelata de politolog.
"(...) Draga domnule Goma: Va scriu cu mare emotie. Am citit ca in Cotidianul ati spus ca acceptati sa faceti parte. Stiu ca mi-ati spus-o mie, dar era legat de dorinta ca dl. Basescu sa va caute. Va sun la telefon maine ori miercuri. Invitatia mea de saptamana trecuta a fost oficiala, chiar daca prin e-mail. Dl. Basescu va va scrie si va discuta toate chestiunile din mesajul Dvs. (am fost asigurat). Deci, domnule Paul Goma, pe baza imputernicirii data mie de presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte si coordonator al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt fericit si onorat sa stiu ca acceptati sa faceti parte. Ca istoric al comunismului romanesc, consider ca este un moment istoric. (...) Adresez acest mesaj si domnului consilier prezidential Claudiu Saftoiu, cu care conlucrez pe problemele Comisiei. Cu calda prietenie, Vladimir Tismaneanu".
"(...)Buna seara: Am vorbit cu consilierul Saftoiu. Va va cauta maine la telefon (...). Dl. Basescu va trimite in cateva zile scrisoarea sa personala (...). Scopul Comisiei: o sinteza stiintifica despre tragedia Romaniei sub comunism. Pe baza ei, TB va pronunta codamnarea. "Rolul Dvs.: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris." (subl. mea) (...) "Cu prietenie, VT".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.