Ei bine, azi aducem in discutie un subiect mai putin mediatizat, dar care este de altfel un efect al dioxidului de carbon. Despre CO2 s-au scris multe, cu totii stim ca este un gaz cu efect de sera ce mai devreme sau mai tarziu va conduce la incalzir
Ei bine, azi aducem in discutie un subiect mai putin mediatizat, dar care este de altfel un efect al dioxidului de carbon. Despre CO2 s-au scris multe, cu totii stim ca este un gaz cu efect de sera ce mai devreme sau mai tarziu va conduce la incalzirea globala si mai mult de atat la schimbarea climei. Dioxidul de carbon este un produs al arderii combustibililor fosili cum ar fi carbunele, gazul ntural, pacura, benzina, motorina. Produs ce intr-o proportie de aproape 80 % deriva din productia de electricitate cu ajutorul centralelor termice ce folosesc combustibili fosili si din transport, ce folosesc drept combustibil benzina si motorina. Dioxid de carbon ce de la inceputul revolutiei industriale, adica 1850, pana in zilele noastre se regaseste intr-o proportie de 30% mai mare in atmosfera si este de asteptat ca la sfarsitul acestui secol sa se dubleze, tripleze datorita avantului industrial la nivel mondial. Cu totii am auzit despre ciclul combustibilului in atmosfera, ciclu ce intr-o masura mai mare sau mai mica este influentat de omenire, influentat pozitiv sau negativ, prin intermediul defrisarilor necontrolate sau arderii de combustibili fosili.
Ei da asa cum am spus, un subiect mai putin cunoscut, dar care are efecte cel putin asemanatoare daca nu chiar mai mari decat schimarea climatica, ar fi ca aproape 50% din dioxidul de carbon emis in atmosfera este absorbit de catre oceanul planetar, proces care are drept efect reducerea PH-ului natural al apei, si mai bine spus acidificarea oceanului planetar si chiar incalzirea apei. Diminuare ce de-a lungul perioadei mai sus mentionate a suferit o scadere de la 8,25 la 8,14. Ca sa intelegem mai bine procesul am sa explic fenomenul... ei da, dioxidul de carbon absorbit in apa formeaza in urma combinarii cu hidrogenul din apa, acidul carbonic (H2CO3) - acelasi pe care il gasim si in bauturile carbogazoase, si ca orice acid, acesta disociaza in ioni de hidrogen acizi, H+, ioni ce duc la reducerea PH-ului natural al apei si implicit la acidificarea apei. Acidificare ce este direct proportionala cu alcanilitatea sau temperatura apei si ce s-a facut resimtita intr-o proportie de 30 % mai mare decat valoarea inregistrata inainte de revolutia industriala. Cat despre efectele directe ale acidificarii apei sau reducerii PH-ului, acestea nu pot fi evaluate corespunzator datorita faptului ca nu au mai fost inregistrate asemenea va-lori scazute ale PH-ului in ultimele 2 milioane de ani. Este de asteptat ca ecosistemele oceanului planetar sa fie distruse, iar multe specii marine ce faceau parte din hrana noastra sa dispara in timp, schimbari ce mai devreme sau mai tarziu vor fi inevitabile. Alte efecte si poate cele mai mari ar fi ca redu-cerea PH-ului duce la distrugerea recifurilor de corali, unele dintre cele mai complexe ecosisteme, caracterizate de diversitate biologica si productivitate (Marea bariera de recifuri de pe coasta Australiei, cea mai mare, complexa structura biologica din lume - este simpla acumulare generatie de generatie de corali si alge coraliere ). Un alt efect ce ar trebui mentionat este ca procesul de acidifiere conduce la o calcificare scazuta a scoicilor, adica o subtiere, proces ce duce la o usoara casare a cochiliei scoicilor si de ce nu disparitia lor, ceea ce va conduce la un dezechilibru major in oceanul planetar. Ca sa exemplificam putin fenomenul va propun un experiment de genul... luati o bucata de creta si introduceti-o intr-un pahar cu otet, o sa observati imediat cum creta incepe sa se dezintegreze, acelasi lucru se intampla si cu scoicile.
Sper ca cele cateva spuse mai sus sa va dea o imagine de ansamblu asupra problemei si sa constientizam cu totii ca fiecare din nou este parte la toate aceste efecte generate de arderea combustibililor fosili. Ardere ce are drept efect negativ emisia de CO2 in atmosfera, emisii care intr-o proportie de 40% raman in atmosfera si au o durata de viata de aproape 1.000 de ani, ceea ce inseamna ca ce consumam noi va ramane drept povara urmasilor nostrii si implicit problemele induse de prezenta dioxidului de carbon in viata noastra, dar asta va face obiectul unui alt articol.

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.