In Romania exista doi mari producatori si importatori de gaz - Romgaz si Petrom. Potrivit presedintelui Organizatiei Patronale Nitrofosfor (OPN), Marin Mirea, fiecare dintre cele doua produce anual o cantitate de circa 6 miliarde metri cubi de gaz, d
In Romania exista doi mari producatori si importatori de gaz - Romgaz si Petrom. Potrivit presedintelui Organizatiei Patronale Nitrofosfor (OPN), Marin Mirea, fiecare dintre cele doua produce anual o cantitate de circa 6 miliarde metri cubi de gaz, dar nu acopera decat 60% din necesitatile Romaniei. Restul de 40% este importat din Rusia si Ucraina. Pentru reducerea cantitatilor de gaz din import, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a creat categoria gazelor naturale noi, extrase din depozitele nou descoperite sau prin redeschiderea unor sonde inchise. Pana la sfarsitul lunii martie, anul acesta, pretul acestora era de 80% din costul celor de import. Prin introducerea acestei noi categorii, pretul gazului platit de utilizatorul final, casnic sau industrial, a putut fi mentinut in limite acceptabile.

Pretul ingrasamintelor chimice este dictat de pretul gazelor naturale, pentru ca reprezinta aproape 80% din materiile prime folosite, potrivit OPN. Conform reglementarilor Agentiei Nationale pentru Reglementarea Gazelor Naturale, consumatorii de gaze, casnici sau industriali, sunt obligati sa plateasca un pret care se formeaza astfel: 60% la pretul de productie interna, 30% la pret de import si 10% la pretul gazelor naturale noi din productie interna, care, pana in martie 2006, erau cotate la un pret cu 20% mai mic decat cel de import.
Presedintele OPN, Mirea Marin, arata ca, in prezent, pretul gazului a atins cote alarmante. Pretul gazului intern a crescut de la 30 USD/1.000 mc in 2003, pana la 110U SD/1.000 mc in 2006, iar pretul gazului importat a crescut de la 218 USD/1.000 mc in 2005, la 280 USD/1.000 mc in 2006. In aceste conditii, cele 7 combinate chimice din tara sunt la un pas de inchidere. Potrivit lui Mirea, singura salvare este acum productia interna de gaze naturale noi care ar mai putea intarzia scumpirea gazului pe piata interna. "Prin ordinul nr.254/2006, MEC si ANRM a hotarat ca, in perioada 01.03-31.12.2006, valorificarea gazelor naturale noi din productia interna se va face la un pret maxim determinat dupa formula: pret productie interna + 10 USD/1.000 mc. In conditiile n care gazele noi reduc ponderea pretului gazului de import, acestea au ajuns sa fie o miza importanta atat pentru producatori cat si pentru consumatori.", considera presedintele OPN.
La presiunile patronatelor din industria chimica, reprezentanti din cadrul MEC, Petrom, Romgaz s-au intalnit la inceputul acestui an si au stabilit ca proportie in pretul final al gazului sa fie urmatoarea - 60% pret intern, 20% de import si 20% gaze naturale noi. Marin Mirea declara ca, in urma acestei intrevederi, Romgaz si Petrom s-au angajat verbal ca, pe tot parcusul anului 2006, vor furniza celor 7 combinate chimice o cantitate totala de circa 800 de milioane de metri cubi gaze naturale noi, la pretul stabilit de MEC si ANRM. Pana acum, numai Romgaz s-a tinut de promisiune, iar pana la sfarsitul anului va furniza circa 350 de milioane mc. Cele 450 de milioane mc promise de Petrom se lasa in continuare asteptate. Abia luna aceasta, la presiunile MEC, este posibil ca Petrom sa furnizeze o cantitate de circa 3,6 milioane mc, pentru numai doua combinate, dar nu la pretul de 110+10 USD, ci de 130+10 USD, conform unui ordin al ANRM din 2005. "Pentru ca Petrom este societate privata, nimeni nu poate sa faca nimic, chiar daca industria ingrasamintelor chimice se duce de rapa", a conchis Marin Mirea.
In prezent, Organizatia Patronala Nitrofosfor incearca sa propuna Parlamentului schimbarea Legii gazelor si introducerea categoriei de "gaz de chimizare", industrial, care sa se diferentieze clar de gazul casnic, si care sa fie taxat la un pret redus. Asta, in conditiile in care, in 2008, pretul gazelor din Romania se va alinia la Uniunea Europeana. Presedintele OPN, Marin Mirea, a tinut sa precizeze ca 70% din productia interna de ingrasaminte chimice merge la export, iar acest fapt aduce bani in tara. Daca pretul gazului va continua sa creasca, pretul produselor pe piata externa va creste automat, iar combinatele se vor inchide pentru ca nu au cum sa faca fata concurentei din Ucraina si Rusia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.