La Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO functioneaza un "Club de stiinte de frontiera", condus de reputatul biolog-medic-informatician Adrian Restian. Oameni cu foarte inalta calificare in diverse domenii se intalnesc, in fiecare ultima miercuri a lunii, pentru a discuta subiecte care - credeti-ma! - pe mine, scriitor de SF, ma uluiesc! Una dintre expuneri a fost, de pilda, cea a biologului Ioan Coman, nu-i dau titlul intreg, va spun doar ca este vorba de lansarea unui preparat natural care, sustine doctorul Coman, "repara"... agentul reparator de gene din interiorul moleculei de ADN. Cu alte cuvinte, medicamentul VVVM (de combatere a Virozelor prin Virusi Vii Modificati) pe care ni-l prezinta - si cu care, sustine doctorul Ioan Coman, a vindecat, in ultimii 15 ani, cazuri disperate - regleaza functiile imunitare ale organismului, actionand asupra "sfintei sfintelor" metabolismului, regland sanatatea cromozomilor, genelor, enzimelor care fac milioanele de legaturi dintre "caramiziile" adenina, guanina, timina, citozina ale celulelor. Or, din A, G, T si C sunt constituiti - toata lumea stie - si oamenii, si vulturii, si stejarii, si pestii, de fapt intreaga lume vie, aici, pe pamant dar si, cred eu, de pe toate planetele tuturor galaxiilor. Iar daca tehnologia brevetata de dl Ion Coman (brevet OSIM 72670/1979) "iese" in lume, putem vorbi de un succes romanesc si, in acelasi timp, de o confirmare a faptului ca in interiorul sistemului imunitar al organismelor vii zac mistere care, odata rezolvate, deschid noi perspective vietii. Pe Pamant si aiurea...
Si ca sa va conving ca tehnologiile simple, cu elemente naturale, sunt inca luate in seama de opinia publica planetara, dati-mi voie sa va dau ca exemplu succesul extraordinar pe care il are fagoterapia practicata in Georgia de profesorul Guram Gvasalia. Este vorba nu de statul american Georgia, parte a SUA, ci de fosta republica sovietica, astazi stat independent, in a carui capitala, Tbilisi, functioneaza un "spital regional" de tip bloc socialist, unde o echipa locala trateaza cele mai rebele infectii cu putinta, rezistente la orice antibiotic, folosind bacteriofagi, adica virusi ai bacteriilor. Inofensivi pentru celulele umane, bacteriofagii ucid bacteriile pe care le infecteaza in cateva minute - lucru cunoscut inca din anul 1910, urmare a unei observatii facute de canadianul Felix d’Herelle si georgianul Georges Eliava, care au si inceput sa aplice, de atunci, proaspata descoperire, experientele continuandu-se pana in ziua de astazi, la Institutul de Microbiologie local. Dar georgienii au si trecut la aplicarea tehnologiei pe infectii rebele - osteosmelinele cronice, de pilda - si nu s-au dezis de tratamentul d’Herelle-Eliava nici cand au aparut antibioticele! Care, cum se stie, nu sunt suficiente peste tot si tot timpul, mai ales cand "microinamicul" se adapteaza, supravietuind atacurilor mucegaiurilor din penicilina si urmasii ei.
Ceea ce a facut ca, in anii de varf, peste 800 de persoane sa lucreze la Institutul de Microbiologie din Tbilisi, producand - si aplicand bolnavilor - peste 1 tona de bacteriofag zilnic! Chiar si astazi, cand pe ruinele fostei republici sovietice se ridica, timid, noua Georgie, 90 de cercetatori continua lupta impotriva rezistentei la antibiotice.
Cum fac, concret, coechipierii profesorului Gvasalia? Preiau, de pe infectia rebela, mostre ale agentului infectant, cresc coloniile de bacterii in vase Petri, apoi le ataca cu diversi bacteriofagi, pana se stabileste care dintre ucigasii de bacterii este cel mai potrivit, in acel caz. Toata operatia de diagnosticare si descoperire de bateriofag dureaza cateva ore (la incercarile cu antibiotice: cateva zile!). Tratamentul incepe imediat... si are rezultate instantanee, bolnavul isi ia patul sau si se duce, ca in Biblie.
Desigur, companiile producatoare de antibiotice nu au avut nici o bucurie in a populariza metoda georgiana, mai ales ca "medicamentul" costa doar cativa dolari, jignitor de putin pentru fabricantii care castiga imens, vanzand medicamente, fireste scumpe. Din gura in gura - traim pe o planeta, totusi, mica! - zvonurile despre tratamentele din Tbilisi au razbatut la suprafata si bolnavi din lumea intreaga iau drumul Georgiei, cautand mantuirea. Iar vindecarea lor, in cele mai multe cazuri, chiar vine. In vasele laboratoarelor Institutului de Microbiologie supravietuieste o colectie de mai multe sute de fagi, din care medicii locali potrivesc cocktailurile bacteriofage pentru mai toate genurile de infectii bacteriene (stafilococ auriu, colibacil, psuedomonas, proteus etc.) - dar in fiecare luna noi fagi sunt adaugati "rezervatiei"; care, de unde credeti ca se recolteaza? Din chiar sistemul de canalizare a orasului, caci fauna din mizerabila apa contine, iata, adevarate comori, intre care virusi noi-nouti, complet necunoscuti in stiinta! Urmarea: cercetatori din lumea larga au venit la Tbilisi sa invete, sa ajute, sa lucreze efectiv. Se trateaza nu numai osteomielitele ci si infectiile nosocomiale si oftalmologice si chiar septicemiile.
De ce nu se generalizeaza terapia? Fireste din motive pur comerciale, vezi teribila putere a industriei de antibiotice. Dar si pentru ca, spun cercetatorii occidentali, nu stim ce se intampla cand folosim pentru tratamente nu o molelcula inerta ci un organism viu, fagul. Pacientii atinsi de infectii iremediabile continua insa sa vina la Tbilisi si... sa plece vindecati. Iar americanii au anuntat o premiera care poate schimba datele problemei: folosirea unor bacteriofagi impotriva redutabilei Lysteria monocytogenes, care infecteaza alimentele, dar si contra unor germeni teribili, cum este cel al antraxului. Asa ca acesti "cai troieni in tabara bacteriilor" - cum ii numeste revista Science et Vie - s-ar putea sa devina, curand, vedete mondiale, reprezentand un succes al vechilor traditii.
De ce v-am scris aceste randuri? Pentru ca eu sper ca, alaturi de tratamentul bacteriofagic, sa poata lua un nou start cateva medicamente si tehnologii romanesti care si-au dovedit, in timp, eficienta dar... s-au izbit de indiferenta medicilor si interesele farmacistilor. Este vorba, intr-o lista sumara, de ceaiurile protectoare hepatic ale doctorului oradean Ladislau Elthes, de medicamentele revitalizante realizate din catina alba (prof. Ion Brad), de Boicil, Ulcosilvanil si Geroviral. In noua strategie a cercetarii stiintifice va trebui sa tinem seama de faptul ca aceste medicamente naturale exista, s-au dovedit utile bolnavilor, asa ca trebuie sa declansam omologarea si, de ce nu, lansarea lor in productie larga. Nu cu multe noutati tehnologice poate iesi Romania in lumea asta noua si teribil de competitiva.
Dar cu aceste medicamente, da.