In primavara anului 1981, Romania, pe atunci comunista, intra in clubul select al tarilor care au trimis oameni in cosmos. Acum, cand doar fotbalistii si regii manelelor mai pot aspira la gloria de eroi, putini tineri stiu ca primul si pana acum sing

In primavara anului 1981, Romania, pe atunci comunista, intra in clubul select al tarilor care au trimis oameni in cosmos. Acum, cand doar fotbalistii si regii manelelor mai pot aspira la gloria de eroi, putini tineri stiu ca primul si pana acum singurul cosmonaut roman se numeste Dumitru Dorin Prunariu.

Conveniseram sa nu rapim din timpul actualului general de aviatie decat pret de o cafea sorbita pe indelete. In fond, Dorin Prunariu a tot povestit de o mie si una de ori cum i-a fost lui acolo, sus. Tocmai de aceea am incercat sa il coboram de pe soclul statuii imaginare din sufletele celor care au trait pe viu, de acasa, aventura lui spatiala. O statuie doar imaginara, caci la una adevarata nu
s-a gandit. Am intalnit un om cu totul deosebit care isi povesteste experienta extraterestra cu detasare si un umor bine temperat.
POLITICA DIN CERURI. Razboiul Rece era in toi, sferele terestre de influenta erau impartite, asa ca se cautau noi instrumente de etalare a suprematiei unui bloc sau a celuilalt. Incepand cu 1967, in aceasta confruntare americano-sovietica aveau sa fie implicate si tarile din la-garul comunist, chemate de ""fratele cel mare"" sa participe la programul ""Intercosmos"". Inclusa in acest proiect, Romania a trimis in spatiu, pana in 1989, mai multe echipamente stiintifice complexe, plasate la bordul a 19 sateliti si doua statii orbitale sovietice. Pregatirea cosmonautilor din ""lagarul socialist"" incepuse la sfarsitul anilor a€™70. Ideea era ca fiecare tara comunista sa trimita cate un om in spatiu. Iar, pentru a se evita aparitia vreunui orgoliu national, lansarea lor pe orbita sa se faca in ordinea alfabetica a numelui tarilor din care proveneau.
S-a tinut cont de alfabetul chirilic, ceea ce explica prezenta Vietnamului inaintea Romaniei. In plus, Polonia, Cehia si Germania de Est fusesera favorizate din considerente politice, Moscova avand sa le rasplateasca pentru diverse ""neplaceri"" suferite in deceniile postbelice.
RESPINSI PE BANDA RULANTA. In Romania, procedurile de alegere a candidatilor pentru deplasarea in spatiu au demarat in aprilie 1977. Dorin Prunariu isi aminteste ca, initial, la selectie au fost chemati in jur de 150 de oameni, piloti de supersonice si ingineri specializati in aviatie. ""Absolvisem de curand Facultatea de Aeronautica, fusesem repartizat la fabrica de avioane de la Brasov, iar in acea perioada imi satisfaceam stagiul de militar cu termen redus (TR) la unitatea de aviatie de la Bacau. Eram foarte pasionat de zbor si de aviatie, dar am incercat sa nu-mi supar prea mult parintii, care nu erau prea incantati de ideea ca as putea pilota. Ca as fi putut deveni cosmonaut nu m-am gandit niciodata cu adevarat. Cand s-a anuntat inscrierea pe listele de selectie pentru o posibila misiune in spatiul cosmic m-am lasat dus de val, la sfatul colegilor mei.

ZBOR. Parintii nu au fost incantati ca ar putea pilota


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.