Acordul cu FMI s-a rupt, dar autoritatile de la Bucuresti evita sa faca public acest lucru. Prefera sa taca, sa astepte reactia FMI, sa gaseasca o formula diplomatica in spatele careia sa acunda esecul politicii fiscale.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a intors de doua zile de la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale, organizata in perioada 22-23 aprilie, la Washington, unde s-a discutat si ruperea acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI. Insa la revenirea in tara nu a facut nici o declaratie, cu toate ca la sfarsitul lunii martie spunea: ""Vom vedea cand ma voi intoarce de la Washington (a€¦) daca exista posibilitatea sa continuam acordul existent in acest moment"".
MARUL DISCORDIEI. Vladescu evita sa faca declaratii, desi decizia de a rupe acordul FMI i-a apartinut. Ea a fost luata in momentul in care Ministerul Finantelor a propus Guvernului majorarea deficitului bugetar pentru 2006 de la 0,5% la 0,9% din PIB. A fost bomboana de pe coliva, deoarece reprezentantii FMI au avertizat in nenumarate randuri ca Romania are nevoie de actiuni ferme de reforma si nu de derapaje economice.
CAUZE. ""Din cauza indisciplinei fiscale, FMI a decis inchiderea acordului cu Romania. Misiunea care trebuia sa soseasca in luna mai nu mai vine la Bucuresti"", a declarat Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, ministrul de Finante care a initiat acest acord. El a mai opinat ca decizia de a majora deficitul bugetar in conditiile in care oficialii institutiei internationale pledau pentru un buget echilibrat, care sa ajute BNR in lupta cu inflatia, a fost considerata indisciplina fiscala. Reprezentantii FMI mai considera ca tinta de inflatie stabilita de Guvern este nerealista.
PUNCTE NEVRALGICE. Acordul stand-by inceput in iulie 2004 a fost suspendat in toamna anului trecut, fiind considerat ""deraiat"" de catre reprezentantii FMI, dupa ce Guvernul roman a respins solicitarea FMI de a mari nivelul TVA sau al cotei unice. Principalele probleme identificate de expertii Fondului sunt elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice - inflatie, deficit de cont curent - , lipsa unor reforme structurale, precum si derapaje in politica salariala.
CONTEXT. Analizele macroeconomice efectuate de Fondul Monetar International (FMI) sunt luate in calcul de Comisia Europeana si referirile la indiscipina fiscala ar putea aparea in raportul Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii in luna mai. Nu trebuie ignorat faptul ca, dupa integrare, Romania va trebui sa participe la co-finantarea proiectelor care vor fi realizate din fondurile structurale si de coeziune, ceea ce va crea o presiune suplimentara pe deficitul bugetar.

ASISTENTA. Surse din Ministerul Finantelor au declarat ieri pentru Mediafax ca o echipa a FMI va veni la Bucuresti in a doua jumatate a acestui an pentru a oferi asistenta autoritatilor romane in elaborarea bugetului pe anul 2007 si pe termen mediu. ""In aceasta perioada importanta inaintea integrarii in UE, autoritatile romane si expertii FMI continua dialogul pentru a elabora un cadru stabil de politica macroeconomica"", au mentionat sursele citate de Mediafax.

CUM AU EVOLUAT NEGOCIERILE CU FMI