La inceputul secolului XX, o sala de pe bulevardul St. Laureant a fost primul lacas unde romanii ortodocsi ajunsi pe meleaguri montrealeze mergeau sa se inchine si sa se intalneasca unii cu altii. Prima biserica, din lemn, a fost ridicata in 1912, pe
La inceputul secolului XX, o sala de pe bulevardul St. Laureant a fost primul lacas unde romanii ortodocsi ajunsi pe meleaguri montrealeze mergeau sa se inchine si sa se intalneasca unii cu altii. Prima biserica, din lemn, a fost ridicata in 1912, pe strada Bruxelles, avand hramul Sfanta Treime.
In 1914, a fost infiintata prima corporatie religioasa romaneasca la Montreal. Patru ani mai tarziu, in 1918, se construia, pe strada Rachel, Biserica Buna Vestire. Desi intr-o locatie diferita, Buna Vestire exista si astazi, fiind cea mai veche biserica romaneasca din Montreal. In aceste zile (aprilie 2005), in Lachine, ia nastere cea de-a saptea biserica ortodoxa romaneasca din zona noastra metropolitana, sub numele de Sfintii Martiri Brancoveanu. Intre cele doua parohii amintite au mai aparut, de-a lungul anilor, alte cinci biserici, despre care vom vorbi mai pe larg in cele ce urmeaza: Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, Biserica Sf. Gheorghe si Biserica Inaltarea Domnului. De Pasti, ele pastreaza randuiala de acasa, cu slujba afara la miezul noptii de Inviere, continuata in biserica pana dimineata.
Astazi, la o comunitate romana de aproximativ 40 de mii de suflete, functioneaza-in Montreal si imprejurimi - sapte biserici ortodoxe. Alaturi de ele, mai exista in comunitate o biserica greco-catolica si cateva de alte confesiuni.
H
Publicand acest "cartus", cum se spune in limbaj gazetaresc-tipografic, la inceputul unui Dosar al bisericilor ortodoxe din zona Montreal, revista "Pagini romanesti" (din 23 aprilie 2005) invita credinciosii nu numai la slujba de Inviere, ci si la cunoasterea istoriei si a situatiei lacaselor de cult din aceasta parte francofona a Canadei (statul Quebec). Ziaristii George Sava, Adrian Ardeleanu si Simona Plopeanu se pun in slujba cititorilor actuali, pentru a afla, pe baza investigatiilor de arhiva si a cunoasterii realitatilor de ultima ora, starea acutala a credintei si bisericilor romanesti prezentate. Peste un an (25 III 06), unul din subiecte este reluat si vom vedea cum si de ce; respectam opiniile semnatarilor, fara a fi partizanii vreunei parti in conflict!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.