Prea multe episoade cu totul nedorite - unele chiar dramatice s-au petrecut in sportul cu mingea ovala de la noi spre a ramane impasibili... Inca este vie in memoria cititorilor presei intamplarea petrecuta nu demult pe o strada din Capitala, cand un
Prea multe episoade cu totul nedorite - unele chiar dramatice s-au petrecut in sportul cu mingea ovala de la noi spre a ramane impasibili... Inca este vie in memoria cititorilor presei intamplarea petrecuta nu demult pe o strada din Capitala, cand un tanar jucator de rugby, Catalin Beca, int-un moment de intunecare, si-a pus in valoare pumnii, dupa o altercatie cu un alt semen de varsta lui. Urmarea: cel agresat a ajuns la Spitalul de Urgenta, intre viata si moarte. Pumnii sau un singur pumn, cum a declarat agresorul - a sfartecat ligamentele de sustinere ale ficatului victimei, care s-a aflat zile intregi in stare de coma profunda. Nici acum medicii nu sunt convinsi ca tanarul agresat a depasit momentul critic, chiar daca unele semne par incurajatoare. Catalin Beca pune fapta sa pe seama ghinionului. N-ar fi vrut si mai ales n-ar fi crezut ca un pumn al sau expediat la manie sa aiba o asemenea consecinta. De buna seama cu ani grei de privare de libertate pentru Catalin Meca. Mai ales daca victima nu va supravietui. Oricum, insa va ramane o persoana infirma. Pe viata.
Si cazul altui tanar rugbyst, George Balta, de data aceasta insusi el fiind in pozitia de victima, a fost pus tot pe seama ghinionului. George, titular in echipa de juniori a clubului Olimpia Bucuresti, a acceptat sa fie sparring-partner cu colegii lui al lotului national al sperantelor care se pregatea pentru un campionat mondial. Sigur, nimic neobisnuit, de vreme ce asemenea meciuri - test sunt organizate in mod curent. Numai ca intr-un moment al intrecerii, dupa o gramada ordonata (fixa) George Balta s-a aflat prabusit la pamant, dar incapabil sa se mai ridice. Transportat la Spitalul de Urgenta, medicii au ramas stupefiati de ceea ce li s-a infatisat ochilor: un caz de traumatism vertebro-medular la care s-a asociat o luxatie vertebrala anterioara bilaterala, prin translatie, cu localizare C6 - C7. De asemenea, sindrom de compresiune medulara cu leziune neurologica completa la nivel C6; mai pe intelesul tuturor: coloana vertebrala a tanarului rugbyst a fost deformata in zona gatului, cu sectionarea maduvei spinarii. Urgenta, dupa primele interventii de rigoare, l-au transferat la Spitalul Clinic Bagdasar -Arseni pentru operatie si pentru ca victima a depasit momentul de criza in vedere unui program de recuperare. E de admirat modul cum a raspuns federatia, medicii lotului de seniori, dr. Alin Popescu, dar si un fost titular al nationalei, dr. Mihai Vinereanu. De asemenea fostul international, ing. Paul Ciobanelu (el insusi victima a unui accident pe terenurile de rugby, petrecut cu ani in urma, in Franta), dat si omul de afaceri apropiat federatiei, Petrer Tweedie, care pe langa un sprijin financiar acordat s-au decis sa continuie o asociatie a prietenilor rugbyului romanesc. Foarte bine, chiar daca initiativa apare extrem de tarziu, cand astfel de... ghinoane au mai existat in rugbyul romanesc. Poate nu atat de grave. Revenind la "cazul George Balta" nu e de inteles cum e posibil ca intr-un meci de juniori, mai mult de mentinere a potentialului fizic si de exersare a unor strategii de joc, duritatea contactelor sa fie adusa la la extrem!? Cu ani in urma asistam nauciti cum antrenorii (asa-zisii antrenori) nu faceau alte recomandari jucatorilor din teren decat prin asemenea replici: "Dati tare! Nu iertati nimic! Sufocati-i!" Si au existat din pacate jucatori care au respectat aidoma asemenea sfaturi, indiferent de urmari: fracturi de clavicule si picioare, capete sparte. Dupa cum notorii si cazuri in care au existat jucatori pe cale sa se sufoce, realmente inghitandu-si limba! Numai interventia prompta a medicilor a facut sa se evite posibile drame. Dar, asta a fost odata. Antrenorii de astazi folosesc oare si ei "recomandari" asemanatoare?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.