Seful diplomatiei SUA, Condoleezza Rice, a invocat dreptul la autoaparare al americanilor, in numele caruia - a explicat demnitarul - Washingtonul ar putea decide o interventie militara impotriva Iranului. "Dreptul la autoaparare nu necesita o rezolu
Seful diplomatiei SUA, Condoleezza Rice, a invocat dreptul la autoaparare al americanilor, in numele caruia - a explicat demnitarul - Washingtonul ar putea decide o interventie militara impotriva Iranului. "Dreptul la autoaparare nu necesita o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU", a subliniat Rice, in opinia careia "este important ca presedintele sa nu elimine nici o optiune". Daca problema programului nuclear iranian nu va putea fi solutionata in cadrul Natiunilor Unite, Washingtonul este perfect capabil - daca situatia o va cere - sa actioneze militar, in mod unilateral sau impreuna cu o coalitie internationala, a subliniat secretarul de Stat.Rice a tinut, totusi, sa afirme: "Suntem pregatiti sa utilizam masuri politice, economice si de alta natura, care ne stau la dispozitie pentru a convinge Iranul" sa renunte la fabricarea de uraniu imbogatit, care i-ar permite sa obtina arme nucleare. La randul sau, subsecretarul de Stat american, Nicholas Burns, a cerut tuturor tarilor si, in mod special, Rusiei, sa inceteze orice colaborare nucleara cu Iranul, inclusiv in ceea ce priveste centrala de la Buchehr, construita de Moscova, exprimandu-si convingerea ca Teheranul profita de materialele nucleare importate destinate unor proiecte civile, pentru a-si dezvolta o industrie nucleara.
Rusia isi va defini pozitia fata de programul nuclear iranian "in functie de continutul raportului directorului general al AIEA" (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), Mohamed ElBaradei, a declarat, ieri ministrul adjunct de externe de la Moscova, Serghei Kisliak, citat de Rompres. Comentand un eventual conflict militar, seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluevski, a declarat ca aceasta ar fi o eroare politica grava, precizand ca Rusia "nu isi va angaja fortele nici de o parte, nici de alta". Baluievski a mentionat ca Moscova isi va onora angajamentele privind livrarea in Iran a sistemelor de rachete antiaeriene TOR M1, respectand, totodata, normele internationale de neproliferare. Instalatiile TOR M1 sunt un sistem de aparare antiaeriana de a cincea generatie, capabile sa atace toate tipurile de avioane si elicoptere, precum si rachete de croaziera si aparate fara pilot. Contractul, semnat la 5 decembrie 2005, se ridica la 1,4 miliarde de ruble (50 de milioane de dolari), reprezentand cea mai importanta livrare de armament rusesc spre Iran. Atat SUA, cat si Israelul au criticat dur respectivul contract. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.