Un fost soldat din Japonia despre care se stia ca ar fi murit in cel de-al doilea razboi mondial s-a dovedit a fi in viata in Ucraina. Japonezul Ishinosuke Uwano, acum in varsta de 83 de ani, a fost vazut ultima data in Rusia, pe insula Sahalin, in 1
Un fost soldat din Japonia despre care se stia ca ar fi murit in cel de-al doilea razboi mondial s-a dovedit a fi in viata in Ucraina. Japonezul Ishinosuke Uwano, acum in varsta de 83 de ani, a fost vazut ultima data in Rusia, pe insula Sahalin, in 1958. Dupa ce familia sa nu a mai aflat nimic despre el, in anul 2000, el a fost declarat oficial mort. Mii de soldati japonezi se aflau in Rusia la sfarsitul razboiului, iar Uwano se afla printre ei. Multi dintre ei au fost luati prizonieri, au fost pusi la munca silnica, iar altii au ales pur si simplu sa ramana acolo de bunavoie. Nu se stie cum a ramas Uwano in Ucraina. Din 1945, el a locuit la o adresa necunoscuta pana acum si chiar si-a intemeiat o familie acolo. "Acum as vrea sa vizitez mormintele parintilor mei si sa mai vad o data cum infloresc ciresii in Japonia", a marturisit Uwano care va merge in Japonia pentru prima data de la terminarea razboiului, dupa 60 de ani.
Ultima data cand Uwano si-a vazut fratele si surorile, Japonia era sub conducerea imparatului Hirohito, iar el avea doar 20 de ani.
"Nu am mai vorbit japoneza de 60 de ani. Acum, Ucraina a devenit tara mea, dar as vrea sa vad mormantul parintilor mei si ciresii in floare", a declarat el in ucraineana reporterilor veniti la aeroportul din Tokyo.
Uwano este casatorit si are trei copii. Cu unul dintre ei, Anatolii Zaichuk, care are 37 de ani, a venit in Japonia in vizita. Acesta vrea sa isi viziteze un frate si doua surori, care mai traiesc inca in satul natal, Hirono.
Soarta trupelor ramase "in urma" dupa cel de-al doilea razboi mondial inca ii fascineaza pe japonezi. In 1970 au mai existat cateva cazuri de soldati care - aflati in locatii izolate, nu au stiut sau nu au crezut ca Japonia se predase. Printre acestea se numara si cazul cutremurator al locotenentului Hiroo Onoda, care a ucis 30 de localnici in Filipine, in anul 1974. Intr-un final, el s-a predat abia dupa ce comandantul sau a venit special in zona ca sa-l convinga de faptul ca razboiul chiar se terminase.
Anul trecut, au mai existat zvonuri ca mai exista in Filipine inca doi veterani de razboi japonezi, insa nici diplomatii si nici jurnalistii nu au reusit sa dea peste cei doi fosti soldati. In final, s-a stabilit ca poate era vorba despre un truc prin care sa fie atrasi turistii creduli in zona. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.