Invierea Domnului se serbeaza in prima duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Dupa cum se stie, Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu Pastele catolic sau protestant, explicatia fiind urmatoarea: desi in anul 1923, l
Invierea Domnului se serbeaza in prima duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.
Dupa cum se stie, Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu Pastele catolic sau protestant, explicatia fiind urmatoarea: desi in anul 1923, la un congres tinut la Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe a hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian (sau calendarul Iulian modificat), totusi, data Pastilor se calculeaza inca pe baza calendarului Iulian, in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu. De aici, neconcordanta cu data Pastelui apusean.
Iisus Hristos a trait printre oameni doar 33 de ani. Ultimii trei ani reprezinta perioada despre care avem cunostinta in Cartile Noului Testament. In acest scurt rastimp, prin spusele si faptele Sale, Iisus a despicat istoria lumii. Toata civilizatia actuala, axata pe cultura si cunostintele dobandite in Europa Crestina, a fost marcata profund de ultimii trei ani din existenta Mantuitorului pe Pamant. (...) Rostind chemarea: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine" ( Marcu VIII, 34). Domnul ne invata tocmai aceasta cale si taina-a jertfei spre viata. Cercetatorii au observat ca acest cuvant - "sa se lepede de sine" -este unic in literatura mondiala. Nu l-a rostit nimeni pana la Iisus. In lumea noastra marcata de iubirea de sine, izvor al pacatului si al mortii, Iisus a adus lepadarea de sine, starea de jertfa - izvor al vietii, al Invierii. Si prin aceasta a adus si mantuirea noastra, viata vesnica. (...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.