Concernul rus Gazprom, intentioneaza sa-si majoreze cota pe piata europeana a gazelor de la 25% la 30%, prin achizitia de firme din domeniul depozitarii si distributiei de gaze, precum si al energiei electrice. Obiectivul este inclus intr-un document
Concernul rus Gazprom, intentioneaza sa-si majoreze cota pe piata europeana a gazelor de la 25% la 30%, prin achizitia de firme din domeniul depozitarii si distributiei de gaze, precum si al energiei electrice. Obiectivul este inclus intr-un document privind strategia de export care urmeaza sa fie supus aprobarii consiliului de conducere al grupului. Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, a anuntat, anterior, ca isi va mentine cota detinuta pe piata europeana, in timp ce va incerca sa se extinda in Asia si Statele Unite, in special prin livrari de gaze naturale lichefiate. "Succesul Gazprom va depinde de pozitia adoptata in cursul negocierilor si de resursele disponibile pentru achizitionarea de active", a declarat Valeri Nesterov, de la firma de brokeraj Troika Dialog. Un alt factor crucial va fi, in opinia lui Nesterov, disponibilitatea guvernelor din Europa de a permite Gazprom sa-si majoreze cota pe piata europeana a gazelor. In document se arata ca Gazprom va solicita partenerilor europeni sa cedeze o parte din retelele locale de distributie a gazelor, cu ocazia renegocierii contractelor privind livrarile pe termen lung. O astfel de tactica ar putea insa sa afecteze eforturile Uniunii Europene de a liberaliza pietele gazelor si de a promova tranzactiile spot la care sa participe mai multe firme concurente, in vederea reducerii preturilor (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.