Timp de trei saptamani (21 aprilie-14 mai), febra muzicii balcanice ("Balkanfever") cuprinde din nou capitala Austriei. Ritmuri tiganesti, acorduri de chitara si acordeon, muzica traditionala si variatiuni de jazz cuceresc pentru a treia oara capital
Timp de trei saptamani (21 aprilie-14 mai), febra muzicii balcanice ("Balkanfever") cuprinde din nou capitala Austriei. Ritmuri tiganesti, acorduri de chitara si acordeon, muzica traditionala si variatiuni de jazz cuceresc pentru a treia oara capitala Austriei, in cadrul festivalului "Balkanfever". Devenit un punct de referinta in calendarul evenimentelor culturale din Viena, festivalul reuneste nume sonore ale muzicii cu influente traditionale din: Romania, Moldova, Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Bulgaria, Kosovo, Norvegia, Liban, Grecia, Turcia si tara gazda.
Festivalul va fi deschis de Adrian Gaspar Orchestra - o formatie de tineri tigani (intre 15 si 22 de ani) de origine balcanica si austriaca, anunta Compress. Cei 23 de membri imbina cu succes ritmurile dezlantuite cu o tehnica desavarsita, ceea ce se datoreaza, in mare parte, initiatorului, Adrian Coriolan Gaspar. Desi in varsta de numai 18 ani, tanarul pianist de jazz, compozitor si orchestrator s-a facut deja cunoscut pe scena muzicala vieneza. Gaspar provine din Romania, a emigrat insa acum zece ani cu familia in Austria. Trupa infiintata de el reuneste tineri ce provin din Serbia, Macedonia, Turcia, Filipine, Algeria, Croatia, Polonia, Franta, Germania si Austria, definind astfel, atat prin origini, cat si prin influentele muzicale abordate, termenul de multiculturalitate. Finalul festivalului este dominat tot de o prezenta romaneasca - taraful tiganesc Mahala Rai Banda (foto), urmasi ai legendarului Taraf al Haiducilor. "Mahala" a facut adevarate furori in Europa de Vest, fiind invitat de onoare al mai multor festivaluri internationale. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.