Romania a mai marcat de curand o infrangere prin abandon in relatiile cu Federatia Rusa. Prin "Legea pentru ratificarea Protocolului dintre Romania si Rusia privind inventarierea relatiilor bilaterale", publicata in Monitorul Oficial pe 17 aprilie, e
Romania a mai marcat de curand o infrangere prin abandon in relatiile cu Federatia Rusa. Prin "Legea pentru ratificarea Protocolului dintre Romania si Rusia privind inventarierea relatiilor bilaterale", publicata in Monitorul Oficial pe 17 aprilie, este aruncata la gunoi istoria interbelica a Romaniei - iar Moscovei i se cedeaza pentru totdeauna tezaurul furat in 1917.
Legea amintita ratifica Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale incheiate intre Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la 8 noiembrie 2005 de catre ministrul de Externe de la Bucuresti Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau de la Moscova, Serghei Lavrov. Tinut multa vreme sub obroc - sase luni -, la adapost de ochii presei, protocolul enumera o suma de tratate, protocoale si conventii incheiate intre Romania si URSS. De altfel, la momentul semnarii de la Moscova, Ungureanu a lasat sa se inteleaga faptul ca este vorba de o simpla formalitate, minimalizand si refuzand sa puna la dispozitia opinie publice continutul documentelor.
Comunismul bolsevic a invadat Romania in 1940
Problema principala a acestui Protocol este reprezentata de faptul ca dintr-o trasatura de condei sunt stersi cativa ani de istorie: conform articolului 6 al protocolului citat "fac obiectul prezentului protocol acordurile incheiate la nivel de stat si de guvern intre Romania si Uniunea Sovietica in perioada 1945-1991". Relatiile Romania URSS dintre 1917-1945 sunt date uitarii, de parca nimic nu s-ar fi intamplat in aceasta perioada, cel mai importnat moment istoric, ocuparea Basarabiei si Bucovinei in 1940, fiind complet ignorat. Este lasata deoparte chestiunea Tezaurului furat de Lenin ca si problema intelegerii Hitler Stalin, semnata de Ribbentrop si Molotov, prin care a fost rapita Basarabia si Bucovina de nord.
Lista intelegerilor bilaterale
Astfel, la anexa 1 a protocolului sunt enumerate intelegerile bilaterale care continua sa fie in vigoare in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa; la anexa 2 sunt enumerate intelegerile care isi inceteaza valabilitatea; iar la anexa 3 sunt enumerate intelegerile bilaterale care nu sunt in vigoare. In plus pe langa cele trei anexe aratate mai sus vor face obiectul unor consultari separate Tratatul de comert si navigatie dintre Romania si URSS (Moscova 20 februarie 1947); Acordul dintre Romania si URSS privind acordarea asistentei tehnice pentru organizarea productiei de serie a avioanelor de scoala si antrenament IAK-52 (Bucuresti 28 iunie 1976); Acordul dintre Romania si URSS privind acordarea de asistenta tehnica in asimilarea in productie a transportoarelor blindate BTR-70 (Bucuresti 28 iunie 1976); Conventia privind solutionarea cazurilor de dubla cetatenie (Moscova 28 iunie 1978); Acordul Romania URSS privind transmiterea catre Romania a licentei de fabricatie a motoarelor RU-19-A-300 (Moscova, 6 iulie 1983).
Nu in ultimul rand urmeaza sa mai fie discutata Conventia dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul URSS privind colaborarea in construirea pe teritoriul URSS a Combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi-Rog, incheiat la Moscova pe 29 decembrie 1986. Chestiunea combinatului de la Krivoi Rog se afla in acelasi timp pe agenda bilaterala Bucuresti-Kiev - iar prin includerea problemei pe aceasta lista Moscova semnaleaza clar ca nu doreste sa abandoneze mostenirea proiectelor "fratesti" din perioada socialismului.
Moscova se spala pe maini cu granitele
Si in ceea ce priveste intelegerile incheiate intre Romania si URSS intre anii 1945-1991 care nu sunt in vigoare in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa, Moscova a reusit sa-si impuna punctul de vedere. Astfel printre acordurile care dispar se numara si "Protocolul referitor la precizarea parcursului frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste" incheiat la Moscova pe 4 februarie 1948; ca si Tratatul intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind regimul frontierei de stat romano-sovietice, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, incheiat la Bucuresti pe 27 februarie 1961.
La o prima vedere ar parea ceva normal - aceste probleme de frontiera ar trebui rezolvate cu Ucraina si Republica Moldova, cele doua state care au inlocuit URSS la granita de est. Insa practic Moscova este direct responsabila - in calitate de mostenitoare a URSS - fata de retrasarea granitelor in regiune pe principiul "incurca-i drace". Pe de alta parte Moscova doreste sa se implice in chestiunea combinatului de la Krivoi-Rog - aflat in prezent pe teritoriul Ucrainei - insa in chestiunile granitei, care nu au perspective de castig material imediat lasa Guvernele de la Bucuresti si Kiev sa-si sparga capetele. Problema va fi una de anvergura, deoarece traseul frontierei dintre Romania si Ucraina s-a modificat in mod semnificativ din 1961 pana azi, mai ales pe traseul Dunarii, care isi modifica in permanenta structura malurilor.
Abandonarea istoriei
Relatiile dintre Romania si URSS nu au inceput la 1945, asa cum indica actul care poarta semnatura istoricului-ministru Mihai Razvan Ungureanu. Relatiile sovieto-romane au inceput in 1917, prin jaful patronat de Lenin care a oprit la Moscova tezaurul Romaniei.
La 8 noiembrie 2005, cu prilejul semnarii protocolului de inventariere, ministrul Ungureanu afirma: "Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale are o importanta fundamentala pentru ca da un continut corect relatiilor romano-ruse, in linie cu viitorul statut de membru UE al Romaniei". Ungureanu a aratat atunci ca acordul privind cimitirele militare reprezinta imaginea respectului pe care cele doua tari il au pentru istoria care le leaga. "Recuperand istoria, ne asiguram un drum mai bun in viitor", a punctat seful diplomatiei romane.
Ministrul rus Serghei Lavrov a mentionat cu prilejul semnarii protocolului prezentat mai sus ca relatiile romano-ruse au trecut la un nivel superior prin semnarea in 2003 a Tratatului politic de baza romano-rus si prin vizita la Moscova a presedintelui Traian Basescu. Seful diplomatiei ruse a apreciat dialogul permanent dintre cele doua parti si viziunea comuna pe care acestea o au asupra dezvoltarii relatiei bilaterale. Invadarea Romaniei de catre URSS in 1940 este iarasi data deoparte.
Tezaurul - care Tezaur?
Tot la 8 noiembrie 2005, Ungureanu a evidentiat faptul ca a convenit impreuna cu Lavrov asupra "modului in care pot contribui amandoi la o actiune mai eficienta" a Comisiei comune de istorici care cerceteaza problema tezaurului romanesc depozitat la Moscova in primul razboi mondial. Problema tezaurului a trecut in custodia istoricilor, diplomatii romani abandonand lupta. Protocolul de inventariere a intelegerilor bilaterale, incepand numaratoarea din 1945 arunca la cosul de gunoi chestiunea tezaurului.
Cand in 1965 Alexandru Barladeanu a inceput sa vorbeasca de problema tezaurului la Moscova, reactia sovietica a fost: "Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!". Atunci, delegatia romana a dat la iveala un volum de scrieri ale lui Lenin, in care era publicata telegrama prin care la 26 ianuarie 1918 Lenin proclama confiscarea Tezaurului roman. Atitudinea de la Moscova s-a pastrat de-a lungul anilor, astfel ca in 1990, la conferinta de presa a lui Iliescu si Gorbaciov, la intrebarea referitoare la Tezaur, Gorbaciov a raspuns: "Nu stiu de chestiunea aceasta, dar ma voi interesa". Ciudat, nici Ungureanu, desi e istoric, nu a parut sa-si aduca aminte de valorile Romaniei
Minciuna lui Ungureanu de la Moscova
Un alt mister al controversatei vizite l-a constituit intrevederea intre patru ochi avuta cu Patriarhul Intregii Rusii, Alexei al II-lea - ofiter cu grad de maresal in serviciile secrete ruse, conform dizidentilor rusi stabiliti in strainatate. Inca de la plecare Ministerul de Externe a anuntat oficial ca ministrul Ungureanu va purta un mesaj personal catre Alexei din partea patriarhului Romaniei, Teoctist. Anuntul a fost intarit pe parcursul vizitei de insusi Ungureanu. Cu toate acestea, Patriarhia a dezmintit prin canalele sale aceasta minciuna, afirmand categoric ca reprezentantii statului nu au nici dreptul nici caderea sa poarte astfel de mesaje intre Biserici. Ce a discutat Alexei cu Ungureanu, fiul duhovnicesc al Mitropolitului Daniel de la Iasi, intra in aceeasi categorie cu semnarea acestui Protocol pagubos pentru Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.