Raportul pe care Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste il va elabora va deveni document oficial al statului roman, a sustinut ieri presedintele Traian Basescu. Acesta le-a spus membrilor comisiei prezenti la Cotroceni ca le va ofe
Raportul pe care Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste il va elabora va deveni document oficial al statului roman, a sustinut ieri presedintele Traian Basescu. Acesta le-a spus membrilor comisiei prezenti la Cotroceni ca le va oferi sprijin pentru acces la orice document referitor la perioada comunista, aflat in orice arhiva a statului, astfel incat raportul final sa fie un document riguros si coerent, pe baza caruia sa poata condamna cei 50 de ani de comunism. "Astept un raport coerent, riguros care sa-mi dea posibilitatea ca, in mod oficial, sa condamn epoca celor 50 de ani de comunism", a spus Basescu, adaugand ca ii poate sprijini pe membrii comisiei, avand in vedere faptul ca are acces la orice document din arhive. Din comisia condusa de istoricul Vladimir Tismaneanu fac parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.
Gata la iarna
La randul sau, istoricul Vladimir Tismaneanu a spus ieri, la intrunirea de la Palatul Cotroceni, ca raportul va fi inaintat presedintelui Romaniei in luna noiembrie a acestui an, dar a adaugat ca "nu este sfarsitul lumii" daca va fi vorba de luna decembrie sau de luna ianuarie 2007. Tismaneanu a mai spus ca activitatea comisiei este pro-bono, insa expertii desemnati pentru sprijinirea activitatii comisiei vor fi platiti. Seful comisiei prezidentiale a precizat ca a primit asigurari de la seful statului ca membrii comisiei vor fi sprijiniti pentru a accesa documentele pe care acestia le vor considera necesare pentru realizarea demersului lor. "De asemenea, Basescu m-a asigurat de neimplicarea sa politica in activitatea comisiei", a spus Tismaneanu.
Potrivit acestuia, in luna iunie va avea loc o prima intalnire a membrilor comisiei, vara anului 2006 urmand sa fie dedicata scrierii documentului.
Documentul elaborat de comisie se va referi strict la perioada comunista, fara a face referiri la revolutia din 1989 si va include si o serie de biografii ale unor reprezentanti comunisti sau ai fostei Securitati. "Vor fi incluse biografiile lui Draghici, Nicolski, Postelnicu si Iulian Vlad", a aratat Tismaneanu. "Raportul va avea aproximativ o suta de pagini si un numar de anexe si va fi un document larg accesibil, care va permite cetatenilor Romaniei, de astazi si din generatiile viitoare, sa cunoasca si sa inteleaga natura represiva pe plan social si individual, a dictaturii comuniste", se arata intr-un comunicat al comisiei dat ieri publicitatii. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.