Gigantul energetic rus Gazprom a avertizat, saptamana aceasta, UE ca, in cazul in care se va opune planurilor sale de a se extinde in spatiul european, se va orienta catre alte piete. "Tentativele de a limita activitatile Gazprom pe piata europeana s
Gigantul energetic rus Gazprom a avertizat, saptamana aceasta, UE ca, in cazul in care se va opune planurilor sale de a se extinde in spatiul european, se va orienta catre alte piete. "Tentativele de a limita activitatile Gazprom pe piata europeana si de a politiza problema livrarilor de gaze naturale, chestiuni care tin, de fapt, de sfera economica, nu vor duce la rezultate de bun augur", a declarat presedintele executiv al grupului, Alexei Miller, citat de BBC, adaugand ca "nu ar trebui uitat faptul ca ne aflam in plin proces de cautare a unor noi piete, cum ar fi America de Nord si China".
"Intensificarea concurentei pentru resursele energetice nu este o coincidenta", a mai precizat responsabilul Gazprom, in urma reuniunii de marti cu ambasadorii din statele membre. Potrivit Mediafax, avertismentul gigantului energetic rus, de altfel unul din principalii furnizori de gaze naturale ai Europei, survine unei propuneri recente a Londrei de modificare a legislatiei britanice referitoare la preluari, pe fondul speculatiilor conform carora compania rusa ar fi fost interesata de achizitionarea Centrica, cel mai mare distribuitor de gaze din Marea Britanie. Intr-un context mai amplu, anuntul Gazprom intervine in perspectiva in care Moscova intentioneaza sa prezinte, cu ocazia summit-ului G8, programat pentru iulie, la Sankt Petersburg, o "initiativa speciala referitoare la securitatea energetica", presupunand crearea - prin cooptarea Italiei si Germaniei - a unui consortiu care sa impuna o "noua ordine" energetica in Europa, conform agentiei interesate de spatiul euroasiatic Axis Infomation Analysis.
UE, deocamdata dependenta de Rusia
Anuntul concernului rus nu a facut decat sa alimenteze ingrijorarile europene referitoare la dependenta de livrarile de gaze naturale din Rusia. Afimatiile presedintelui Miller "justifica preocuparile noastre legate de dependenta energetica in curs de accentuare a Europei", a declarat Ferran Tarrandellas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Andris Piebalgs, subliniind "necesitatea diversificarii atat a furnizorilor, cat si a rutelor de transport". Cu toate acestea, analistii nu par sa acorde o importanta deosebita afirmatiilor responsabilului concernului rus, casa de brokeraj Renaissance Capital subliniind ca "nu trebuie sa uitam ca fondurile Gazprom provin din Europa, fara de care planurile din China si SUA nu s-ar putea concretiza"."Livrarile catre Europa nu sunt optionale pentru Gazprom, care livreaza anual in regiune 150 de miliarde de metri cubi de gaze. Reorientarea ar necesita investitii de 150 de miliarde de dolari", a declarat, la randul sau, un responsabil al Vostok Nafta, firma care detine actiuni Gazprom in valoare de peste trei miliarde de dolari. Statele membre depind de Rusia pentru o treime din necesarul de gaze, constanta livrarilor devenind o problema la inceputul anului, cand transportul de gaze rusesti catre Europa a fost sistat temporar, pe fondul unei dispute cu Ucraina referitoare la pretul gazelor naturale livrate Kievului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.