Proiectul privind finantarea partidelor, aprobat recent, de Guvern, prevede ca acestea au obligatia de a publica cuantumul total al veniturilor din cotizatii, precum si cuantumul total al veniturilor provenite din alte surse decat donatii si cotizati
Proiectul privind finantarea partidelor, aprobat recent, de Guvern, prevede ca acestea au obligatia de a publica cuantumul total al veniturilor din cotizatii, precum si cuantumul total al veniturilor provenite din alte surse decat donatii si cotizatii, cum ar fi dobanzile bancare, a declarat, ieri, dupa sedinta Executivului, ministrul Justitiei, Monica Macovei.
Ea a precizat ca aceste informatii nu se publicau pana in prezent.
De asemenea, pentru partidele care sustin ca nu au primit donatii, a intervenit obligatia de a da o declaratie in acest sens, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, iar daca declaratia este mincinoasa, exista consecinte legale penale, a spus Monica Macovei. In ceea ce priveste sursele de finantare, Macovei a precizat ca 75% din finantarea de la buget va fi primita de partide in functie de rezultatele la alegerile generale iar 25% - in functie de reusita in alegerile locale.
O alta modificare prevazuta in proiect este scaderea cotizatiei la o suma simbolica de maximum 12 salarii minime brute pe economie. "Am dorit sa evitam legatura dintre o functie publica si cotizatie. Deci cine plateste cotizatii maxime de 100 de salarii la partid poate primeste si o functie mare cand partidul castiga", a explicat Monica Macovei.
De asemenea, ea a precizat ca proiectul mentioneaza posibilitatea suspendarii subventiei de stat in perioada in care partidele nu isi indeplinesc obligatiile prevazute de lege. O alta noutate este interzicerea expresa a abuzului de resurse publice, pentu ca atunci cand intr-o campanie electorala candideaza si persoane care in acel moment indeplinesc diverse functii publice exista tentatia de a se folosi de acele bunuri in campania electorala, a afirmat ministrul Justitiei.
Obligatia de a include reducerile de pret in contabilitatea proprie a partidelor, marirea cuantumului amenzilor de la sume cuprinse intre 30 si 300 de milioane de lei la sume intre 300 si 500 de milioane de lei sunt alte modificari stipulate de proiect, a anuntat Monica Macovei.
Nu in ultimul rand, referitor la controlul finantarii partidelor politice, ea a spus ca proiectul prevede o singura institutie de control - Autoritatea Electorala Permanenta - in loc de patru, cate sunt in prezent. Pentru ca, potrivit Constitutiei, Curtea de Conturi este cea care are obligatia sa verifice folosirea banilor publici, evident si Curtea de Conturi va face aceasta verificare, la nivelul numai al subventiilor de stat, a adaugat ministrul Justitiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.