Pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a atins ieri 74,22 dolari pe baril, un nou nivel record, transmite Mediafax. Contractele futures de pe piata americana, cu livrare in luna mai, au avansat la 72,49 dolari pe baril, un nou maxim
Pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a atins ieri 74,22 dolari pe baril, un nou nivel record, transmite Mediafax. Contractele futures de pe piata americana, cu livrare in luna mai, au avansat la 72,49 dolari pe baril, un nou maxim istoric pentru a treia zi consecutiv. Un prim motiv pentru cresterea semnificativa a preturilor il reprezinta un raport al Guvernului SUA, potrivit caruia stocurile de benzina au scazut in ultima saptamana cu peste cinci milioane de barili, plasandu-se la un nivel cu 5% sub cel consemnat in 2005. Acest declin survine in urma diminuarii importurilor, pe de o parte, si a cresterii cererii de benzina, pe de alta parte, potrivit administratiei americane de informare din sectorul energetic. "Diminuarea stocurilor de benzina este o problema serioasa, mai ales in contextul apropierii sezonului de vacanta in SUA, cand cetatenii americani calatoresc cel mai mult", a declarat Tony Nunan, director al diviziei de gestionare a riscului la compania japoneza Mitsubishi.
Un alt motiv al majorarii pretului titeiului il constituie tensiunile intre Iran si statele occidentale, in legatura cu decizia statului islamic de a continua dezvoltarea de arme nucleare. Daca disputa continua, livrarile provenind de la al patrulea mare exportator mondial de petrol, responsabil pentru 5% din productia mondiala de titei, ar putea fi intrerupte, sustin analistii. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat ca petrolul nu a fost cotat inca la adevarata sa valoare, in ciuda majorarii recente a pretului. In conditiile in care Iranul opreste exporturile, Agentia Internationala a Energiei, care controleaza rezerve de circa 4 milioane de barili de petrol, a anuntat ca va aproviziona statele occidentale. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.