Problemele cauzate de inundatii ar putea continua sa apara pana la inceputul saptamanii viitoare, chiar daca nivelul Dunarii nu mai creste, a declarat, ieri, la Galati, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, informeaza Mediafax. "I
Problemele cauzate de inundatii ar putea continua sa apara pana la inceputul saptamanii viitoare, chiar daca nivelul Dunarii nu mai creste, a declarat, ieri, la Galati, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, informeaza Mediafax. "In acest moment, situatia este stabilizata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne relaxam. Pana cand nu vom fi la cote sigure, care sa nu ne mai creeze probleme, nu ne putem relaxa. Chiar daca astazi situatia s-a mai imbunatatit, vom ramane pe pozitii si in perioada sarbatorilor. Prognozele favorabile vin practic incepand de luni, de cand se anunta o perioada calda si fara precipitatii", a declarat ministrul Mediului. Potrivit ministrului, precipitatiile care se vor inregistra in perioada urmatoare nu vor fi semnificative, atingand intre 3 si 5 l/mp.
Pe de alta parte, comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ion Plesu, a anuntat ca debitele Dunarii au inregistrat, ieri, la Bazias, in numai 10 ore, o crestere de 100 mc/s, precizeaza Rompres. Potrivit lui Plesu, instabilitatea cotelor Dunarii pune in pericol siguranta digurilor de protectie ale localitatilor riverane Gruia, Garla Mare, Salcia si Cozia. Pentru urmatoarele trei zile, hidrometeorologii prognozeaza debite pe Dunare de peste 15.600 mc/s. Ieri, debitul Dunarii la intrarea in tara era de 15.200 mc/s.
Dus-intors la evacuare
Aproape o mie de persoane evacuate din calea inundatiilor, la Bistret, judetul Dolj, s-au intors la casele lor, situatie in care ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, le-a cerut sa respecte recomandarile facute de autoritatile care intervin in zonele afectate, informeaza Mediafax. Conform Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), numarul persoanelor evacuate este de 5750, sinistratii fiind cazati la rude, unitati scolare si sanitare, in corturi si pontoane plutitoare. "Daca se va rupe digul de la Bistret, zonele mai inalte din aceasta localitate, chiar daca nu vor fi inundate, vor fi izolate, acest fapt urmand a ingreuna actiunile autoritatilor de sprijinire a populatiei", a declarat ministrul Vasile Blaga, intr-o conferinta de presa. Zilele acestea, unul dintre punctele cele mai vulnerabile la inundatii, pe Dunare, este Bistret. Daca digul se rupe, patru localitati vor fi luate de ape, iar 10.000 de persoane trebuie evacuate. Preventiv, autoritatile au inceput evacuarea persoanelor, dar populatia nu respecta indicatiile. Parte dintre locuitori au refuzat sa paraseasca satele, ramanand sa-si pazeasca gospodariile. Din cei 4800 de localnici din Bistret, 1800 au fost evacuati, in ultimele zile, din calea apelor. "Cei care sunt evacuati sunt cei care trebuiau sa plece. Ei sunt constienti ca locuintele lor se afla in vale si pot fi inundatei, a spus primarul din Bistret.
Denii pe camp
Peste 50 de localnici din Bistret au participat, ieri, la slujba de Denie. "Se roaga, maica, sa nu mai ploua si sa nu mai vina apa. Si ieri, si azi au venit jandarmi si militari care au aprins lumanari. Lumea este speriata ca apa poate intra in casele lor, insa de plecat nu pleaca decat atunci cand o vad in curti", a spus Elena Firu, ingrijitoare la biserica din Bistret. La Bistret s-a intervenit in continuare pentru suprainaltarea digului, aproximativ 180 de saci cu nisip fiind dusi in zona cu un elicopter, in conditiile in care drumurile sunt blocate de ape.
Pericolul Bechet
Ieri, cea mai mare problema a fost la Bechet, unde cateva sute de localnici si-au petrecut noaptea la rude sau prieteni, dupa ce autoritatile locale au dat avertizare de evacuare in zona joasa a orasului. Ploaia si viitura de pe Dunare au facut ca apa sa deverseze peste digul Ostroveni-Port Bechet. Digul a fost consolidat, materialele putand fi transportate numai cu elicopterul. Daca digul ceda, peste 1000 de oameni din oras ar fi trebuit evacuati, iar 400 de gospodarii ar fi fost inundate.
Nisip de furat
Doua sute de saci cu nisip, utilizati in timpul viiturii de saptamana trecuta din Timis, pentru a opri revarsarea apelor, au disparut, miercuri seara, de pe malul raului Barzava, iar autoritatile cred ca au fost furati, informeaza Mediafax. Directorul Directiei Apelor Banat, Mihnea Stanca, a declarat, ieri, ca sacii au fost asezati pe dig in timpul viiturii din 13-15 aprilie, in zona localitatii Denta, pe Barzava, pentru a preveni revarsarea apelor. "Nu e normal ce se intampla. Noi de o saptamana nu dormim, muncim continuu. Merita oamenii astia ceva?", a spus Stanca, adaugand ca incidentul a fost anuntat Politiei. Directorul Directiei Apelor Banat a mai spus ca alti doi localnici au fost prinsi de autoritati, miercuri, tot in zona comunei Denta, in timp ce furau nisip din albia Barzavei, cu un tractor cu remorca. "Inspectia Apelor i-a amendat pe fiecare cu cate cinci milioane de lei vechi. Acum facem verificari. Daca se dovedeste ca digul a fost distrus din cauza lor, ii vom da in judecata", a precizat Stanca.
Pacatele oamenilor
IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, considera ca principala cauza a inundatiilor sunt pacatele oamenilor si indeamna credinciosii sa nu mai dea vina unii pe altii sau pe autoritati, informeaza Mediafax. "Am vazut mereu ca se cauta vinovati. Fie primarul, fie ministrul, fie prefectul e vinovat de inundatii sau de ce vine Dunarea in mare. De vina, in mare masura, sunt pacatele noastre, incepand cu ale mele. Dumnezeu i-a cedat omului controlul asupra naturii, dar si-a pastrat pentru sine meteorologia, pe care noi nu o putem controla. Asa incat sa nu mai dam vina unii pe altii, e mai cinstit asa", a declarat, ieri, inaltul ierarh ortodox.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.