Ce-i nou in materie de legislatie rutiera? Ce aduce nou in peisajul rutier autohton Legea nr.49 din 8 martie 2006? Ce a dorit sa sublinieze legiuitorul in cadrul unor texte din aceasta lege rutiera? Care este mesajul transmis de articolul cutare sau
Ce-i nou in materie de legislatie rutiera? Ce aduce nou in peisajul rutier autohton Legea nr.49 din 8 martie 2006? Ce a dorit sa sublinieze legiuitorul in cadrul unor texte din aceasta lege rutiera? Care este mesajul transmis de articolul cutare sau cutare? Cum trebuie interpretat articolul referitor la... ? Cand se poate considera ca nu a fost respectat dreptul de prioritate? Ce inseamna prioritate de trecere? De cate feluri sunt intersectiile, cum sunt ele categorisite? Intrebari, nedumeriri, nelamuriri!
Iata deci ca, potrivit art.24 alin (6), numai anumite fapte cu caracter penal au ca efect decaderea din dreptul de a redobandi, pe baza de examen, permisul de conducere. Se cuvine sa facem deosebirea intre institutia generala a dreptului la examen in vederea obtinerii permisului, a celei speciale ce cade sub rezerva exceptiei articolului susmentionat si cea a anularii permisului de conducere.
In prima si a doua situatie avem in vedere doua imprejurari clare si anume: prezentarea la examen, fara nici o conditie suplimentara celor deja stabilite, a oricarei persoane, fara nici o deosebire, fara nici o discriminare, si sustinerea probelor potrivit celor stabilite in regulament si, a doua categorie, a persoanelor care fiind posesoare de permis au savarsit una sau mai multe din faptele care atrag anularea acestuia ori numai acele infractiuni, una sau mai multe, pentru care legea mentioneaza expres ca trebuie sa indeplineasca o anume procedura, respectiv cea prevazuta de art.103 din aceeasi lege 49/2006.
Anularea permisului de conducere este masura extrema si are drept temei una din imprejurarile mentionate in cotinutul art. 24 alin (6) la care se adauga si altele.
Avem in vedere vatamarea corporala grava sau uciderea din culpa. De altfel, in acest sens sunt cat se poate de clare cele prezentate in cuprinsul art. 101 alin (1): "Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.77 (conducerea pe drumurile publie a unui vehicul neinmatriculat sau neinregistrat, cu numar fals ori avand numerele retrase), art. 78 alin. (2) (conducerea unui vehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau permisul i-a fost retras sau anulat), art. 79 alin (1), (2), (4), si (5), (conducere cu imbibatie alcoolica peste limita raspunderii penale, sub influenta stupefiantelor, refuzul, impotrivirea ori sustragerea de la recoltarea probelor biologice), art. 81 alin (1) si (2), (parasirea locului accidentului si modificarea locului accidentului ori stergerea urmelor accidentului), art. 82 alin (1) (consum de alcool, stupefiante sau medicamente de anumite persoane, expres mentionate) si la art. 84 alin (3) (organizarea sau participarea la curse neautorizate);
c) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul se afla in urmarire penala pentru savarsirea uneia dintre infractiunile prevazute la art. 24 (infractiuni la regimul circulatie, de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, talharie sau furt de autovehicul);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazute la art. 64 lit c) din Codul penal (pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi consta in interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi: a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; c) dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii; d) drepturile parintesti; e) dreptul de a fi tutore sau curator); f) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta".
Trebuie retinut ca masura anularii se ia impotriva titularului permisului de conducere care a fost supus judecatii si acest proces a parcurs toate treptele astfel incat inculpatul a putut beneficia de toate modalitatile de aparare.
Daca ne referim numai la imprejurarea potrivit careia permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale si aceasta situatie se cere, in mod expres, sa fie constatata de instanta competenta, putem conchide ca singura in masura sa decida caracterul ilicit al obtinerii documentului in discutie, este instanta si ca aceasta implica desfasurarea unui proces.
Compararea textelor art.42 alin (6), 101, 102 si 103, pune in evidenta faptul ca autorul unui accident soldat cu vatamarea corporala grava a sanatatii si integritatii corporale a unei persoane sau decesul acesteia, este supus aceleiasi proceduri ca si autorul uneia din faptele de la art. 24 sau 101 ori art 102 din legea 49/2006, in sensul ca trebuie sa se supuna acelorasi obligatii si proceduri.
Se ridica totusi o intrebare: persoana care ucide comite o talharie sau loveste si urmare acestei fapte victima decedeaza, adica sunt comise fapte grave, cu intentie, dar fara ca la savarsirea lor autorul sa se fi folosit invreun fel de calitatea sa de conducator, amator sau profesionist (cu exceptia furtului de autovehicul), de ce suporta masura anularii permisului de conducere?
Ce legatura este intre faptul ca autorul poseda un astfel de document, fapta comisa si masura anularii permisului? In nici un text de lege nu se mentioneaza aspectul potrivit caruia intre infractiunea comisa si masura anularii permisului ar exista un raport de cauzalitate?!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.