Oriunde te-ai afla, multi dintre cei 12 milioane de romani aflati dincolo de actualele hotare ale tarii traiesc Zilele Pascale precum cei de Acasa, indiferent ca se afla in imediata apropiere a granitelor sau la mii de kilometri departare; ritualuril
Oriunde te-ai afla, multi dintre cei 12 milioane de romani aflati dincolo de actualele hotare ale tarii traiesc Zilele Pascale precum cei de Acasa, indiferent ca se afla in imediata apropiere a granitelor sau la mii de kilometri departare; ritualurile strabune si traditiile crestinesti ii aduna in familie, la biserica si-n locuri special alese, unde-si spun cu evlavie "Hristos a inviat!"- "Adevarat a inviat!"...
Cel mai adesea aflam de felul in care asteapta si apoi praznuiesc Sfanta Inviere comunitatile noastre de pe intinsul Pamantului, din presa lor, numerele lunii aprilie fiind aproape in totalitate inchinate acestui eveniment. Cum saptamana trecuta am primit un plic doldora cu publicatii romanesti din Canada, vom inchina aceasta pagina celor ce, de peste un veac, sunt cetateni loiali noii patrii, unde multiculturalismul este politica de stat, ramanand insa fideli limbii, obarsiei, credintei in care s-au nascut. Acest fapt este valabil chiar si pentru cei ce sunt acum acolo la a treia generatie (de la primii colonisti ai sfarsitului de secol al XIX-lea), dar mai ales pentru expatriatii din vremea comunistilor si de dupa 1990. Majoritatea s-au strans in jurul bisericilor (fie ortodoxe, greco-catolice sau baptiste), creandu-si "scoli de duminica" si apoi publicatii, unele efemere, altele de lunga durata, acum aparitii de prim rang in spatiul canadian, alaturi de cateva emisiuni de radio si televiziune locale. Mai mult, de cateva decenii, la Montreal (in Quebec) s Hamilton (in Ontario) au luat nastere adevarate centre de cultura, civilizatie si traditii romanesti, totodata locuri de recreatie si odihna. In 2004, Asociatia Romana din Canada (ARC), infiintata in 1952, a sarbatorit "Centenarul comunitatii noastre", avand ca port-drapel Biserica Buna-Vestire si Eminescu!
Drumul Crucii - Ziua Rastignirii -Noaptea Invierii: sunt momentele supreme ale trecerii Omului in Divinitate. Crestinismul s-a nascut din durere si sacrificiu suprem, fara de care Mantuirea nu-si gasea locul in constiinta umanitatii. Pe intreg rotundul lumii, HRISTOS A INVIAT! inseamna descoperirea Dumnezeiescului crez in atotputernicia Luminii si a Binelui, ambivalenta zamislita din nasterea si trairea Celui ce avea sa se inalte la Ceruri. Sunt adevaruri rostite, in fel si chip, in fiecare inceput de primavara de presa romanilor canadieni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.