Limitarea cresterilor salariale in sectorul de stat, accelerarea reformelor structurale care sa includa si o mai mare flexibilitate a pietei muncii si grabirea privatizarilor sunt principalele recomandari ale Fondului Monetar International (FMI) pent
Limitarea cresterilor salariale in sectorul de stat, accelerarea reformelor structurale care sa includa si o mai mare flexibilitate a pietei muncii si grabirea privatizarilor sunt principalele recomandari ale Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, cuprinse in ultimul raport asupra economiei mondiale elaborat de expertii institutiei financiare internationale. "In Bulgaria si Romania cererea interna a depasit in mod semnificativ asteptarile, fiind incurajata de sporirea creditarii, majorarea salariilor pe scara larga, reducerea impozitelor in 2005...", se precizeaza in documentul citat. In acest context presiunile inflationiste s-au intensificat in Romania in ciuda aprecierii leului. Potrivit FMI, deficitele externe din cele doua state sunt generate de sectorul privat si reprezinta o sursa crescuta de vulnerabilitate, ceea ce accentueaza necesitatea reducerii avansului creditelor, in special a celor de consum.
Crestere economica in grafic
Raportul privind economia mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste, in acest an, cu 5,2% si se va accelera anul viitor la 5,6%. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat o majorare a PIB de circa 5,5% in acest an. Anul trecut, cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1%, in scadere fata de nivelul revizuit din 2004, de 8,4%. De asemenea, FMI arata ca inflatia medie va fi de 7,9% in acest an si de 4,8% in 2007. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o inflatie medie de 7,2% pentru 2006. Deficitul de cont curent va fi de 8,3% din PIB in acest an si se va reduce la 8,1% in 2007, potrivit previziunilor FMI. Prognozele CNP pentru 2006 indica diminuarea deficitului de cont curent cu 0,2 puncte procentuale din PIB, la 8,5%. Atat cresterea economica, cat si cea a preturilor de consum din Romania se vor plasa in acest an peste media statelor sud-est europene. Potrivit institutiei financiare internationale, Produsul Intern Brut al Bulgariei va creste in acest an cu 5,6%, iar preturile de consum vor urca cu 7,2%. Statele europene in curs de dezvoltare vor avea, in 2006, o crestere economica medie de 5,3%, liderul grupului fiind Letonia, cu un avans de 9%, urmata de Estonia, cu 7,9%. La polul opus se va plasa Malta, cu 1,3%. Pentru 2007, media va fi de 4,8%, cele mai importante cresteri fiind consemnate tot de statele baltice. In ceea ce priveste preturile de consum, in 2006 media europeana a tarilor emergente va fi de 4,2%, iar in 2007 de 3,4%. Toate statele in curs de dezvoltare vor inregistra in acest an deficite de cont curent, media fiind de 5,4% din PIB. Cele mai mari dezechilibre vor fi consemnate, in opinia FMI, de Letonia - 12,8%, Bulgaria - 10,2% si Estonia - 10,1%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.