Dumitru Tepeneag, scriitorul exilat cu forta in Franta de catre regimul comunist, a declarat ca asteapta sa se constituie din nou Partidul Comunist in Romania. "E o gluma serioasa", a explicat Tepeneag in cadrul unei intalniri publice. El nu s-a arat
Dumitru Tepeneag, scriitorul exilat cu forta in Franta de catre regimul comunist, a declarat ca asteapta sa se constituie din nou Partidul Comunist in Romania. "E o gluma serioasa", a explicat Tepeneag in cadrul unei intalniri publice. El nu s-a aratat intimidat de posibila reactie a unor disidenti romani la declaratiile sale, marturisind ca nu il sperie opozitia lor. "Mi-e o frica de mor de Doina Cornea, mai ales cand o vad", a comentat ironic Tepeneag. Toate aceste declaratii contradictorii, si multe altele asemenea, au fost facute la libraria Humanitas "Joc Secund" din Timisoara, unde autorul si-a lansat o noua editie a cartii "Cuvantul nisiparnita", aparuta la Editura Universitatii de Vest din Timisoara. Conferinta-dezbatere a fost mijlocita de Catedra de Limbi romanice a UVT si organizata de Centrul Cultural Francez din Timisoara si Centrul Cultural German.
Pozitia ciudata a lui Tepeneag fata de regimul comunist a razbatut si din alte confesiuni facute la "Joc secund". Intelectualul romano-francez a declarat ca retorica anticomunista nu serveste in Romania la nimic, "decat eventual americanilor". Mai mult, acesta a marturisit ca visul sau a fost mereu "Romania lui Ceausescu din anii '60". "Viata in Romania era mai spectaculoasa. Eu m-am simtit ca pestele in apa in perioada lui Ceausescu. Anii '60 au fost extraordinari", a adaugat Dumitru Tepeneag. Intrebat despre asteptatul proces de incriminare a atrocitatilor comunismului in Romania, Tepeneag crede ca nu se misca nimic pentru ca "sunt toti implicati". Ba mai mult, apreciaza acesta, "nu mai are nici un haz dupa ce a murit Ceausescu". Despre CNSAS, institutie pe care o persifleaza prin prisma actiunilor sale de deconspirare a fostei Securitati, nu are prea mult de comentat. "Am cerut sa-mi vad dosarul de la Securitate si am aflat ca nu am. Nici Doina Cornea nu a avut la un moment dat, dar a trebuit sa insiste sa aiba", a punctat Tepeneag. Apoi, si-a dinamitat surprinzatoarele declaratii despre comunism cu o noua marturisire, prin care s-a situat intr-o cu totul alta lumina: "Eu nu am fost nici macar pionier, iar tatal meu a fost inchis noua ani in timpul lui Gheorghiu-Dej".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.