Barilul de petrol Brent a ajuns la 74 de dolari
Barilul de petrol Brent din Marea Nordului a atins ieri dimineata, pe bursa londoneza, valoarea record de 74 de dolari din cauza temerilor referitoare la dosarul nuclear iranian dar si la stocuri
Barilul de petrol Brent a ajuns la 74 de dolari
Barilul de petrol Brent din Marea Nordului a atins ieri dimineata, pe bursa londoneza, valoarea record de 74 de dolari din cauza temerilor referitoare la dosarul nuclear iranian dar si la stocurile de benzina din SUA, informeaza AFP. Acesta este cel mai ridicat nivel de la debutul cotarii petrolului Brent in forma actuala in anul 1988. Cotarea a scazut apoi pana la valoarea de 73,71 dolari.
Analistii apreciaza ca aceasta ultima crestere se datoreaza scaderii stocurilor americane de combustibili anuntata miercuri seara in raportul saptamanal al Departamentului american al Energiei.
Astfel, la 14 aprilie 2006 stocurile SUA de titei brut au scazut cu 800.000 barili, pana la 345,2 milioane barili, iar stocurile de benzina au scazut cu 5,4 milioane barili, pana la 202,5 milioane barili.

Gazprom santajeaza statele membre UE
Blocarea strategiei de expansiune in Europa de catre statele membre UE ar putea determina grupul rus Gazprom sa creasca livrarile de gaz natural spre China si America de Nord, informeaza un articol publicat ieri in cotidianul "Financial Times".
Oficialii companiei vor ca statele europene sa inteleaga ca Gazprom are si alte optiuni pentru a-si vinde gazul. Exista atat alternativa pietei chineze in crestere rapide, precum si piata gazului natural lichefiat din SUA.
"Daca Uniunea Europeana vrea gazul nostru, trebuie sa ia in consideratie si interesele noastre", declara purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov, pentru "Financial Times".
Avertizarea lansata de Gazprom, vine la scurt timp dupa ce presa a dezvaluit ca guvernul britanic ar vrea sa modifice legislatia referitoare la fuziuni si achizitii pentru a impiedica preluarea firmei Centrica, cel mai mare furnizor de gaz natural din Marea Britanie, de catre rusi.
In prezent, Gazprom furnizeaza aproximativ 30% din gazul natural necesar Frantei, Germaniei si Italiei si aproape 90% din necesarul noilor membre UE din Europa Centrala si de Est.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.